Изборите във Франция: Макрон има за какво да се притеснява

2099
Изборите във Франция: Макрон има за какво да се притеснява
Снимка: Getty images

Предизвикателството от страна на новия френски ляв алианс може да принуди министри от кабинета да напуснат след втория тур. Това допуска Питър О`Брайън в коментар за "Politico".

Ако загубите в парламента, губите работата си. Това е неписаното правило за министрите от френското правителство, които участват в парламентарните избори още от времето на Саркози, правило, което Еманюел Макрон заяви, че възнамерява да запази.

Докато за някои от висшите бюрократи от екипа на Макрон кандидатирането за министър беше с предизвестен край, то неубедителните резултати на първия тур означават, че няколко току-що назначени министри рискуват да загубят както перспективата за място в парламента, така и настоящия си министерски ресор след втория тур на изборите в неделя. Министърът по европейските въпроси Клеман Бон е сред тримата, които могат да се разделят с креслата си.

Както стана ясно, на първия тур от парламентарните избори алиансът на Макрон "Заедно!" загуби подкрепа, най-вече за сметка на новата лява коалиция NUPES, оглавявана от Жан-Люк Меланшон.

Петнадесет членове на правителството на Макрон участват в изборите, като 12 от тях успяха да привлекат гласове от регионите си и заеха първите места. Остават трима обаче, чиито перспективи са по-мрачни.

Клеман Бон, министър по европейските въпроси на Франция и познато лице в Брюксел, остана втори в своя 7-и избирателен район на Париж, след Каролин Мекари от NUPES, адвокат и активист за правата на ЛГБТ общността.

Бон, който е и един от най-доверените министри на Макрон, беше издигнат "с парашут", след като Пакоме Рупен реши да не се кандидатира отново. Избирателният район, включващ част от квартал Маре, има склонност да гласува вляво и е традиционен дом на гей общността в града.

Преди първия тур Бон заяви пред френското списание „Mediapart“, че избирателите от този избирателен район са "леви, реформаторски и европейски", но "не виждат се припознават в ексцесиите на NUPES".

Затова беше изненада, когато той получи 35.8% срещу 41.4% за Мекари. Ако има някакъв шанс да спаси работата си, той ще трябва да привлече малкото десни избиратели в избирателния район.

В северозападната част на Париж Станислас Герини, министър на обществените услуги на Франция, също има трудна задача, след като кандидатът на NUPES Леа Балаж Ел Марики го изпревари и привлече 38.7% от гласовете на първия тур в сравнение с неговите 32.5%.

Това е шок за Герини, който е и ръководител на партията на Макрон La République en Marche и настоящ депутат в избирателния район, след като през 2017 г. той доминира на първия тур с 45% от гласовете.

Публикации в пресата седмица преди вота вероятно също са оказали влияние върху резултата. Правителството обяви, че Герини няма да може да работи по нищо, свързано със съхранението на публични данни в дигитално облачно пространство, тъй като съпругата му работи Google.

Национална стратегия за съхраняването на данни в облачно пространство беше точно това, върху което работеше неговата предшественичка Амели дьо Моншалин, така че не е ясно дали Герини ще може да върши работата си, дори и да я запази.

Министърът на околната среда Моншалин също е застрашена от поражение от страна на NUPES. През 2017 г. тя победи Жером Гуедж от Социалистическата партия и бе избрана за народен представител в 6-ти избирателен район Есон, югоизточно от Париж. Но сега Гуедж се завърна силно, като спечели 38.3% от гласовете срещу нейните 31.4%.

Останалите гласоподаватели принадлежат предимно към десницата или крайната десница, така че клонящата към дясноцентристкия спектър Моншалин може би има повече шансове да навакса, отколкото другите застрашени министри. Това все още е трудна задача, но няма съмнение, че тя възнамерява да се бори докрай, като в понеделник сутринта призова избирателите да отхвърлят "смущенията и анархията", като "блокират крайнолявата партия (на изборите) в неделя".

От 12-те министри, достигнали до втория тур, сигурни са резултатите на вътрешния министър Жералд Дарманин и на финансовият Габриел Атал. Министър-председателят Елизабет Борн се съревновава с 22-годишния кандидат на NUPES Ное Гошар, който успя да привлече 24.5% от гласовете срещу 34.3% за Борн.

Сред бюрократите, които излязоха начело, но все още са изправени пред силно предизвикателство, са министърът на търговията Франк Ристер, министърът на здравеопазването Бриджит Бургиньон и Оливие Веран, министър за връзките с парламента и демокрацията.

Ако алиансът на Макрон не успее да спечели абсолютно мнозинство, което е реална възможност на втория тур на 19 юни, предизвикателството пред френския президент изглежда твърде сериозно.

Коментар на Питър О`Брайън за „Politico“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com