Издирваният Груевски твърди, че е потърсил политическо убежище в Унгария

2942
Издирваният Груевски твърди, че е потърсил политическо убежище в Унгария

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен за общодържавно издирване, е избягал в Унгария - или поне така се твърди в личния му профил във Facebook.

"През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея", написа преди малко в собствения си профил във Facebook Груевски.

В Македония търсят Груевски, за да го вкарат в затвора, Заев го иронизира

В опит да намери явно укриващия се бивш македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, македонската полиция влезе в цен...

В момента властите в Скопие проверяват дали това е истинският профил на Груевски в социалната мрежа, въпреки че страницата му е верифицирана от Facebook като автентична.

"Все още не знаем дали става въпрос за бягство. Трябва да разберем и да се убедим, че Груевски е извън страната", каза по-рано македонският премиер Зоран Заев по повод написаното в социалните мрежи. "Без заповед за арест силите на реда нямаха право да предприемат каквито и да се действия за нарушаване на неговата свобода и движение, включително и да го следят. За подобно нещо трябва да има съдебно решение", посочи още Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че "не може да каже кой носи вина за случилото се".

Вътрешният министър Оливер Спасовски попита "защо съдът не наложил мярка задържане под стража". Междувременно стана ясно, че в момента се извършва пълна проверка на всички автомобили и има засилено полицейско присъствие на изходите от Скопие и всички гранични пунктове.

Груевски е охраняван от шестима полицаи, но никой не знае къде е

Въпреки, че бившият премиер на Македония Никола Груевски е охраняван от шестима полицаи и въпреки това към момента никой не знае къде с...

Междувременно от Министерството на вътрешните работи на югозападната ни съседка обявиха, че Никола Груевски не е преминал границата на Македония на нито един от установените пунктове, предава скопската електронна медия Press 24, цитирана от "Фокус". 

Actualno.com припомня, че Никола Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По това дело бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски управлява Македония в продължение на 10 години - до януари 2016-та. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за продължител на политиката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа