Източноевропейци спасяват прибирането на реколтата в Западна Европа

2884
Източноевропейци спасяват прибирането на реколтата в Западна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Източноевропейските селскостопански работници летят до Великобритания с чартърни полети, за да берат плодови и зеленчукови култури, предава БГНЕС.

Air Charter Service съобщи пред BBC, че първият полет ще кацне в четвъртък в Станстед със 150 румънски работници в селското стопанство. Фирмата заяви, че самолетът е първият от шест, които трябва да се използват между средата на април и края на юни.

Испания има нужда от работници за земеделието

Испанското правителство заяви, че ще направи по-лесно за мигрантите и безработните да работят в сферата на земеделието по време на панд...

Наскоро британските фермери предупредиха, че културите могат да бъдат оставени да изгният на полето поради недостиг на сезонни работници от Източна Европа. Ограниченията за пътуване поради блокирането на транспортните връзки заради COVID-19 доведе до това повечето работници да си останат у дома.

Един от най-големите производители на прясна храна във Великобритания, G's Fresh със седалище в Кембриджшир, потвърди, че наема два от шестте полета, превозващи работници от Източна Европа, от Румъния.

По-рано британски фермери започнаха кампания "Нахранете нацията", защото няма кой да прибере реколтата заради пандемията. Подобна акция е имало в страната по време на Втората световна война. В акцията властите призовават англичаните да се захванат със селскостопанска работа, вместо да си стоят вкъщи, ако няма какво друго да правят.

Дерек Уилкинсън, управляващ директор на подразделението Sand's Farms на G's Fresh, заяви пред BBC, че 150-те работници, пристигащи в Станстед от източна Румъния в четвъртък, ще бъдат откарани с автобус до ферми в Източна Англия, за да берат марули.

Частна фирма Air Charter Service вече е организирала полети за сезонни работници в други страни. През последните седмици тя превози 1000 земеделски работници в Германия от България и Румъния.

ГИТ напомня: Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно полож...

Националният земеделски съюз (NFU) заяви, че са необходими до 70 000 берачи на плодове и зеленчуци. Той призовава също и за съвременна "земеделска армия" от британски работници.

Как е в останалите държави?

В разгара на кризата и Германия все пак ще приеме сезонни работници от Източна Европа, за прибиране на реколтата, но при много строги правила. През април и май страната ще приеме около 40 000 сезонни работници от България, Румъния и Полша, като се очаква те да пристигнат организирано в страната и да преминат през медицински прегледи.

Испанското правителство от своя страна заяви, че ще направи по-лесно за мигрантите и безработните да работят в сферата на земеделието. Във Франция пък повече от 200 000 души са отговорили на призива безработни работници да помогнат на земеделските производители и животновъдите за необходимата работна ръка с наближаването на лятото.

Български земеделци се отказват от производство заради ниските цени на вноса

Български производители на зеленчуци се отказват да произвеждат заради ниските цени на вноса, съобщи БНТ. Решението им идва въпреки зап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа