Жертвите растат, атаките в Париж са дълго подготвяни и добре организирани

5829
Жертвите растат, атаките в Париж са дълго подготвяни и добре организирани

Най-малко 126 души загинаха при терористичните атаки във френската столица Париж късно снощи, информира БГНЕС. Над 200 души са ранени, а 80 от тях са в тежко състояние. 8 от атентаторите са убити, като 7 от тях се самовзривиха. По неофициална информация на Хъфингтън пост, един от терористите е успял да избяга.

Трима бяха убити след терористичния акт в Париж по време на контролната среща между националните отбори на Франция и Германия, играна на „Стад дьо Франс”. Силите на реда съобщиха за три жертви вследствие на експлозии, по всяка вероятност причинени от гранати. Експлозиите са избухнали при входа на сектор J, и са убили трима души.

Над 120 убити при терора в Париж, "Ислямска държава" пое отговорност (ОБЗОР към 08.00 ч.)

Най-малко 120 души загинаха при терористични атаки във френската столица Париж тази нощ. 8 от атентаторите са убити, като 7 от тях се с...

Има и няколко ранени, се уточнява в съобщението. Според последни информации едната експлозия е била причинена от терорист камикадзе. Сред публиката е бил и президентът на Франция Франсоа Оланд, който спешно бе изведен от стадиона. Той събра кабинета на извънредно заседание в сградата на министерството на вътрешните работи. Самият двубой бе доигран, като Франция спечели с 2:0.

Припомняме, че освен инцидента на футболния стадион, на 6 различни места в Париж терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са следните ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra. Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан" и стреляха в тълпата хора, крещейки възхвали за аллах, съобщи очевидец, който успя да избяга от сградата.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за терористичните атаки в Париж, съобщи италианският информационен тв канал Sky Tg24.

"Това е вендета за Сирия. Това е 11-ти септември за Франция", цитира каналът изявление на ИД.

Атаките в Париж не са обикновен терористичен акт, това е мега терористична операция в която се използват чисто военни способи с чисто терористични. Това заяви в предаването „Тази събота” по bTV Славчо Велков, експерт по исляма.

Ангела Меркел шокирана от атаката срещу Париж

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше поредният световен лидер, който предложи своята помощ на Франция, след като в петък вечер поне...

Според него това е дълго подготвяна операция, може би няколко месеца. Най-вероятно извършителите са знаели, че президентът е на стадиона. Като извод може да се каже, на базата на наличната вече информация, че с голяма степен на вероятност това е много добре подготвена, организирана и осигурена атака, особено в залата Батаклан, тъй като там терористите са преодолели системата за сигурност и са се появили през входове, които не са под контрол, допълни експертът.

Двама от тях са успели да взривят шахидски пояси. Тук е гонен големият публичен ефект, но са стигнали до там, че в залата са изстреляли почти всички боеприпаси които са носили в себе си – около 800 - 1000 патрона, каза още Славчо Велков.

Според него те са не по-малко от 8 човека и не повече от 12 до 15 души, тъй като всяка група се е състояла от двама до трима човека.

Вече се появиха и първите анализи на специалисти – те го свързват със събитията в Сирия и Ирак, но подчертават, че една не малка част от контингента, който отива в Сирия и Ирак и се връща, остава извън контрола на силите за сигурност. Това са около 200 души. Може да се направи и аналог с атаката на Шарли Ебдо. Може да е и акт на отмъщение.

Тази жестока зрелищност, местата за събиране на много хора говори за една изключително добре подготвена операция и то в момент в който във Виена започва опитът да бъде възстановен мирът в Сирия. Франция се намира в състояние в което не е била от началото на Втората световна война, коментира Славчо Велков.

Смразяващ разказ на една българка в Париж

Човекът на Actualno.com в Париж Лазарина Огнянова се опита да пресъздаде събитията, случили се през миналата вечер на терор в Париж. "У...

Обявяването на извънредно положение означава че Франция се намира в момента в състояние на война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа