X
 
 

Йоханес Хан не губи надежда за преговорите със Северна Македония и Албания

455 0
Йоханес Хан не губи надежда за преговорите със Северна Македония и Албания
Снимка: БГНЕС
Еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан каза пред Европейския парламент, че благодари на депутатите за подкрепата за работата му по посока присъединяването на Северна Македония и Албания, предаде БГНЕС.

Евродепутатите водиха дълги дебати, след като Европейския съвет не даде на Скопие и Тирана дати за начало на същинските преговори за присъединяване към Европейския съюз. Очаква се днес, 24 октомври, председателят на ЕП Давид Сасоли да се срещне с председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери. След това евродепутатите ще гласуват резолюция на Европейския парламент за започването на преговори със Северна Македония и Албания.

Захариева: Спирането на преговорите със Северна Македония е груба историческа грешка

Спирането на преговори за членство със Северна Македония ще доведе до спиране на реформите в страната и дестабилизация на региона, зато...

"Години отнема изграждането на доверие, а минути са необходими, за да го загубим. Това стана с държавите от Западните Балкани", каза Хан на евродепутатите.

Хан благодари на страните-членки, че в голямото си мнозинство са подкрепили работата му и опитите да започнат същинските преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. "Ние се гордеем, че може да ни се има доверие, че сме предвидим партньор, а направихме точно обратното. Няма да бъде лесно да спечелим обратно това доверие", заяви Хан.

Еврокомисарят припомни, че дори преговорите със Северна Македония и Албания да започнат веднага, процесът е дълъг и тези, които са се обявили против началото сега, не трябва да внушават на гражданите, че двете страни от Западните Балкани са на прага на Европейския съюз.

"Склонен съм да мисля, че нещата пак ще тръгнат към добро. Склонен съм да изслушам аргументите на тези, които казват, че преговорите не могат да започнат сега. Но аз мисля, че много от техните аргументи са заместител на истинската им позиция, че реално са против разширяването на ЕС", каза Хан.

Макрон ще посети Албания и Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон ще посети следващия месец Албания и Северна Македония, съобщиха днес албански медии, цитирани от БГН...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители