Йотингер: Всички в ЕС пречат на единната енергийна политика

14741
Йотингер: Всички в ЕС пречат на единната енергийна политика
Снимка: Getty Images / Guliver

Освен от външни сили усилията на Еврокомисията за създаването на единна енергийната политика се натъкват на пречки европейските енергокомпании, правителствата и партиите в ЕС.

Такова обвинение отправи днес еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той произнесе реч пред експертна конференция по проблемите на енергетиката, организирана от Еврокомисията в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Първата стъпка към енергийна независимост на ЕС трябва да бъде изграждането на нашия вътрешен европейски енергопазар, който впоследствие ще интегрираме с глобалния пазар на втечнен газ. Втората стъпка трябва да бъде повишаване на енергийната ефективност, което ще позволи да се намали енергопотреблението и вноса, а значи и зависимостта от външни източници", посочи той.

Но според думите му по този път Еврокомисията постоянно се натъква на пречки. "Компаниите не желаят да постигнат ефективност, не искат да инвестират в нея, а искат да продават повече енергия". Затова на ЕС "му е необходима амбициозна стратегия за повишаване на енергийната ефективност до 2030 година". Наблюдателите обаче подчертават, че тази стратегия ще даде на Еврокомисията възможността да контролира компаниите и енергопазарите.

Относно създаването на общ енергиен пазар в ЕС пречка се явяват правителствата на страните-членки, които "продължават да действат съгласно тясната национална логика".

"Много европейски държави продължават да разсъждават в рамките на националната логика, което затруднява създаването на единен европейски енергопазар", отбеляза Йотингер.

"В продължение на редица години ние имахме правилото да съхраняваме газ в газохранилищата за 60 дни автономно управление, но Съветът на ЕС (по енергетиката) иска този срок да бъде намален до 30 дни (доколкото е скъпо съхраняването на такива обеми при стабилни доставки). Но когато на хоризонта се зададе енергийна криза, страните членки искат от Еврокомисията да създаде единен подход към енергийната политика", възмути се еврокомисарят.

Накрая по думите му в ЕС "пада подкрепата за алтернативните източници на енергия заради недостатъчните мерки за развитието им". Проблемът е, че технологиите за използването на въпросните източници излизат по-скъпо от използването на традиционните източници на енергия. Съответно те се нуждаят в големи държавни дотации и други мерки за подкрепа като данъчни облекчения, от които обаче държавите се отказаха заради икономическата криза.

Германският еврокомисар се нахвърли и върху париите в ЕС. "Сега преди изборите (за Европарламент) просто ме хваща срам да чувам как европейските политически партии казват, че Еврокомисията се занимавана само с регулирането на размера на електрическите крушки. Много партии използват тази опортюнистична логика", изтъкна Йотингер.

Трябва ли страните от ЕС да се сближават още?

Трябва ли степента на демократичност в ЕС да бъде намалена? В кризата страните-членки се сближават все повече. Все по-често сред изказ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа