X
 
 

"Жълтите жилетки" се готвят за нови протести в цяла Франция днес

854 1
"Жълтите жилетки" се готвят за нови протести в цяла Франция днес
Снимка: Getty Images/Guliver
Предстоящото начало на "националния диалог" не променя нищо. "Жълтите жилетки" се готвят днес за нови протести в цяла Франция, след като получиха тласък от увеличаването на на броя на протестиращите миналата събота, което показа, че протестите няма да спрат от само себе си, пише dnevnik.bg.

Два месеца след първата протестна акция, движението е все толкова многолико и водещите фигури от "историческото му ядро" нямат единна стратегия за деветата седмица на обществена мобилизация. След спада в броя на участниците по време на коледните и новогодишни празници "жълтите жилетки" отбелязаха успех по време на осмия си протест на 05.01.19 г. С 50 000 протестиращи в цялата страна, по данни на правителството, активността на протестното движение отбеляза ръст, опровергавайки предсказанията, че активността му постепенно ще спадне.

Хиляди арестувани заради поредния протест на "жълтите жилетки"

Броят на арестуваните във Франция заради протеста на "жълтите жилетки" вече е над 1550 души, каза френският вътрешен министър Кристоф К...

Новите съботни протести ще бъдат още един тест за президента Еманюел Макрон: след като не успя да успокои "жилетките" с "политиката на моркова" и със социални мерки на стойност 10 милиарда евро, правителството пробва вече "политиката на тоягата", обявявайки проектозакон за борба с погромаджиийството, подобен на този за борба с хулиганството. Решението за втвърдяване на законодателния арсенал беше взето след новите прояви на насилие в Париж, именно на 05.01.19 г. Тогава бе отбелязано влошаване на ситуацията. "Жилетките" разбиха със строителна техника входа на министерството, където се намира офисът на правителствения говорител Бенжамен Гриво, и влязоха в сградата.

Кадрите с бивш боксьор, удрящ жандармеристи, също са символ на тези ексцесии, при които се случва всичко, но не и отслабване на насилието. Мъжът бе арестуван преди процеса си (първото заседание е насрочено на 13.02.19 г.) и това предизвика гнева на "жълтите жилетки". Организирана бе и акция за набиране на средства в негова подкрепа, която събра над 117 000 евро, преди интернет платформата "Леечи" да реши да не приема повече дарения, след остри критики, от страна на правителството и на полицейските синдикати. Дарителите придружиха жеста си с послания, демонстриращи подкрепата им, а някои нарекоха боксьора "герой".

Движението на "жълтите жилетки" продължава да се ползва с подкрепата на повечето французи. Предвид риска от нови сблъсъци ще бъдат мобилизирани 80 000 полицаи и жандармеристи, включително 5 000 в Париж. На фона на това големият национален дебат, обещан от правителството, като изход от кризата, изглежда забуксува, още преди да започне в средата на януари. Шантал Жуано, която трябваше да го организира, се оттегли след полемика, предизвикана от месечната й заплата, възлизаща на близо 15 000 евро брутно. Продължават и колебанията кои теми ще бъдат обсъждани и кои няма, а това породи много съмнения в ползата от консултациите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    "Жълтите жилетки" се готвят за нови протести в цяла Франция днес но както разбрахме от медиите техни представители са пристигнали и в България с цел да дават указания на свои последователи.
Последно в Актуално