"Жълтите жилетки" се готвят за нови протести в цяла Франция днес

1048
"Жълтите жилетки" се готвят за нови протести в цяла Франция днес
Снимка: Getty Images/Guliver

Предстоящото начало на "националния диалог" не променя нищо. "Жълтите жилетки" се готвят днес за нови протести в цяла Франция, след като получиха тласък от увеличаването на на броя на протестиращите миналата събота, което показа, че протестите няма да спрат от само себе си, пише dnevnik.bg.

Два месеца след първата протестна акция, движението е все толкова многолико и водещите фигури от "историческото му ядро" нямат единна стратегия за деветата седмица на обществена мобилизация. След спада в броя на участниците по време на коледните и новогодишни празници "жълтите жилетки" отбелязаха успех по време на осмия си протест на 05.01.19 г. С 50 000 протестиращи в цялата страна, по данни на правителството, активността на протестното движение отбеляза ръст, опровергавайки предсказанията, че активността му постепенно ще спадне.

Хиляди арестувани заради поредния протест на "жълтите жилетки"

Броят на арестуваните във Франция заради протеста на "жълтите жилетки" вече е над 1550 души, каза френският вътрешен министър Кристоф К...

Новите съботни протести ще бъдат още един тест за президента Еманюел Макрон: след като не успя да успокои "жилетките" с "политиката на моркова" и със социални мерки на стойност 10 милиарда евро, правителството пробва вече "политиката на тоягата", обявявайки проектозакон за борба с погромаджиийството, подобен на този за борба с хулиганството. Решението за втвърдяване на законодателния арсенал беше взето след новите прояви на насилие в Париж, именно на 05.01.19 г. Тогава бе отбелязано влошаване на ситуацията. "Жилетките" разбиха със строителна техника входа на министерството, където се намира офисът на правителствения говорител Бенжамен Гриво, и влязоха в сградата.

Кадрите с бивш боксьор, удрящ жандармеристи, също са символ на тези ексцесии, при които се случва всичко, но не и отслабване на насилието. Мъжът бе арестуван преди процеса си (първото заседание е насрочено на 13.02.19 г.) и това предизвика гнева на "жълтите жилетки". Организирана бе и акция за набиране на средства в негова подкрепа, която събра над 117 000 евро, преди интернет платформата "Леечи" да реши да не приема повече дарения, след остри критики, от страна на правителството и на полицейските синдикати. Дарителите придружиха жеста си с послания, демонстриращи подкрепата им, а някои нарекоха боксьора "герой".

Движението на "жълтите жилетки" продължава да се ползва с подкрепата на повечето французи. Предвид риска от нови сблъсъци ще бъдат мобилизирани 80 000 полицаи и жандармеристи, включително 5 000 в Париж. На фона на това големият национален дебат, обещан от правителството, като изход от кризата, изглежда забуксува, още преди да започне в средата на януари. Шантал Жуано, която трябваше да го организира, се оттегли след полемика, предизвикана от месечната й заплата, възлизаща на близо 15 000 евро брутно. Продължават и колебанията кои теми ще бъдат обсъждани и кои няма, а това породи много съмнения в ползата от консултациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com