Как ЧВК "Вагнер" даде нов живот на трима руски престъпни босове от 90-те

3863
Как ЧВК "Вагнер" даде нов живот на трима руски престъпни босове от 90-те
Снимка: Getty Images

"След шест месеца ще се прибереш у дома, след като получиш помилване. (...) Тези, които дойдат с нас и още на първия ден кажат: "Озовах се някъде, където не трябваше", ще отбележим като дезертьор и ще екзекутираме. (...) Имате пет минути, за да решите".

Това казва Евгений Пригожин, самопровъзгласил се за основател на руската частна военна компания "Вагнер", на група затворници в наказателна колония 6 в Йошкар Ола - столицата на област Марий Ел, на 645 км източно от Москва. След като през септември 2022 г. се появява видеозаписът от затвора, същото послание е разпратено до осъдените в цяла Русия. На 9 февруари 2023 г. Готвача на Путин потвърждава в отговор към руска телевизия, че ЧВК „Вагнер“ е спряла да наема осъдени.

В затвора в Йошкар Ола миналата есен Пригожин отбелязва, че "Вагнер" иска затворници на възраст под 50 години, които да се бият на страната на Русия във войната в Украйна. Няколко наети затворници обаче значително са надхвърлили тази възрастова граница. Трима от тях са 59-годишният Сергей Максименко, 55-годишният Андрей Бережних и 55-годишният Игор Куск.

Тези трима мъже са забележителни не само заради възрастта си, но и поради факта, че всеки от тях е ръководил престъпни банди през 90-те години на миналия век, пише Bellingcat, чийто директор е Христо Грозев, в обширно разследване.

Една от основните стратегии за легитимиране на Владимир Путин и неговата трайна политическа власт е твърдението му, че е донесъл стабилност на Русия след 90-те. Този стремеж към стабилност помогна да се оправдаят предишни военни интервенции - като например в Чечения в началото на възхода на диктатора. И така страната затвори кръга - мъжете, които помогнаха да се създаде нестабилността на Русия през 90-те години, се бият и умират в последната руска война.

Всеки от тези трима бивши лидери на престъпни банди се опита да се пребори за помилване, но вместо това загина в Украйна. Кои са тези хора и как е приета смъртта им у дома?

"Отмъстителят" Андрей Бережних

Свалиха самолета, с който Пригожин предизвикваше Зеленски на дуел (ВИДЕО)

Изтребителят-бомбардировач Су-24, с който създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин предизвика на дуел украинския президент Володимир З...

Андрей Бережних е на 55 години, когато се записва да се бие за "Вагнер". През 2013 г. Върховният съд на Русия го осъжда на 25 г. затвор за убийство и множество други престъпления, извършени, докато ръководи малка банда в Саратовска област от 1994 до 2011 г. Предишната година съдът в Саратов е осъдил Бережних и за опит за убийство на други 10 души.

Бережних организира бандата си в средата на 90-те години в Балаково, на около 150 км от регионалната столица Саратов. Групата действа в продължение на близо 20 години, докато той и други членове не биват арестувани. Според криминалните следователи и информацията, която Бережних им е разказал, първоначално мъжът е бил шофьор на директор на автокъща в Балаково, с когото се сприятелил. Бережних разказал на продуцентите от телевизионното предаване "Честен детектив", че е създал престъпната си група, след като шефът му бил убит, в желанието си да отмъсти за смъртта на "близкия си приятел".

Както си спомня Бережних, скоро престъпната група придобива търговска структура и той набира още членове. Бандата започва да търгува с оръжие и, очевидно, да ги използва. На 6 октомври 1994 г. Бережних и неговият колега Андрей Курпач нападат с полуавтоматични пушки група младежи, които излизат от спортна зала, и убиват трима. През годините Бережних и групата му извършват редица убийства и опити за други, включително срещу местни собственици на предприятия.

През 2003 г. престъпната група на Бережних признава за нападение срещу саратовската телевизия STV с гранатомет РПГ-26. През 2008 г. той се премества от Саратовска област в Москва, където според сведенията използва фамилията "Бородич". Според доклад от руски криминален блог - по време на ареста му Бережних е притежавал 6 апартамента в Балаково. Bellingcat потвърждава това твърдение, като показва редица регистрации на недвижими имоти на негово име през 2007 и 2008 г.

Канал в "Телеграм", фокусиран върху руския престъпен свят, твърди, че Бережних е загинал по време на сражение в Украйна на 8 декември 2022 г., след като се е регистрирал във "Вагнер" само месец преди това. Местни новинарски сайтове от родния му град Балаково потвърждават тези събития. Месец след смъртта му, по време на източноправославната Коледа, в катедралата "Света Троица" в Балаково е организирана служба за него. На местния уебсайт на погребалната служба са качени снимки на ковчега и службата в негова памет, на които видимо няма други хора от "Вагнер", за разлика от подобни случаи.

Руснаците, които научават за смъртта на Бережних, приемат новината разнопосочно. Регионалният новинарски сайт "Свободние" просто описва биографията му. В същото време местният информационен канал Go64 в Балаково го нарича "герой", но вероятно има предвид по-скоро военната му служба, отколкото криминалното му минало, което не споменава.

Русия си приписа победа в село до Бахмут, Украйна отрече

Руското министерство на отбраната в понеделник повтори твърденията на ЧВК "Вагнер", че село Красна Хора близо до Бахмут в Източна Украй...

"Но може ли наистина да има изкупление за човек, който е убил седем души, много от които са невинни жертви? А сега го погребват с почести в църквата като герой", коментира жена в социалните мрежи. Други са малко по-позитивни: "Той можеше да изтърпи присъдата си и по-нататък, но съзнателно отиде на опасно място, макар и със собствени мотиви. Може би не е пряк герой в някакъв конвенционален смисъл, но той, според мен, заслужава уважение. Най-малкото за избора му да се застъпи за Отечеството, а не да се скрие, както мнозина".

"Олимпиецът" Сергей Максименко

Максименко е в средата - със зелената риза, източник: YouTube.com/GTRK Penza

Максименко е на 59 години, когато подписва договор с "Вагнер", докато излежава 25-годишна присъда в затвора в Република Мордовия, регион на 650 км югоизточно от Москва. Руските медии посочват, че той се е присъединил официално към наемниците на Пригожин през септември 2022 г. Това съвпада с доклад на Gulagu.net, руски наблюдател за борба с корупцията и изтезанията, според който Готвача на Путин е посетил две затворнически колонии в Мордовия (№ 7 и № 17) на 17 септември. Според същия сайт Пригожин е вербувал около 240 затворници там.

Подобно на Бережних, Максименко умира през декември 2022 г., докато се сражава в Украйна. Според публични съдебни документи мъжът е ръководил престъпна група в град Пенза, наречена "Олимпия", която е била активна през 90-те, а и през новия век. Извършвала е дейности, включващи проституция, изнудване и убийства. Като лидер на "Олимпия" Максименко е осъден на 25 години затвор през 2014 г., което е най-дългото наказание сред всички 13 членове, осъдени в Пенза.

Сергей поема контрола върху групата през 1997 г. След арестуването му местната медия "Пенза Прес" описва възхода на бандата под негово ръководство и как тя установява хегемония над други престъпни групи, извършвайки рекет и лихварски операции. Редактирани съдебни документи и руският вестник "Комерсант" съобщават, че в началото на 2000 г. Олимпия извършва редица убийства, предимно на местни собственици на фирми и лидери на конкурентни банди.

ЧВК "Вагнер" екзекутира с чук още един наемник, отказал да воюва срещу Украйна (ВИДЕО)*

Още един наемник от частната военна компания "Вагнер", собственост на Готвача на Путин Евгений Пригожин, е бил екзекутиран от бившите с...

Регионалните руски власти подчертават особено строгата йерархична структура, която Максименко налага на групата, и жестокостта на методите ѝ. През 2003 г. членовете ѝ нападат седем души, "включително техните съпруги", в местен бар с бейзболни бухалки и ловни пушки.

Присъдите на няколко членове на "Олимпия" са намалени по редица причини, включително и поради това, че са допринесли "за развитието на спорта сред децата" чрез работата на спортната зала "Олимпия".

Подобно на Бережних, местната общественост приема престъпния бос в родния му град Пенза със смесени чувства. В повечето репортажи на местните медии животът и смъртта на Максименко не са отразявани в редакционен стил, а просто са съобщавани фактите от биографията му, криминалното му минало и смъртта му по време на битката с "Вагнер". За разлика от тях, главният редактор на пензенския вестник "Московская улица" написа статия за местния сайт Penza Online, в която похвали решението на Максименко, заявявайки, че "той е запазил дръзкия си дух", отивайки да се бие на преклонна възраст.

Според съобщенията - погребението му се е състояло на 4 януари на гробище в Пенза.

"Афганистанецът" Игор Куск

Снимка: YouTube.com/Business Online

Украйна призна ЧВК "Вагнер" за международна престъпна организация

Парламентът на Украйна (Върховната рада) призна частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин за международна престъпна организ...

Игор Куск е на 55 години, когато се записва при "Вагнер", докато излежава 23-годишна присъда в затвора в Сиктивкар, столицата на Република Коми. Това е отдалечен регион, разположен на около хиляда километра североизточно от Москва.

За разлика от Бережних и Максименко, Куск, който е ветеран от войната на Съветския съюз в Афганистан, се е стремял да се бие в Украйна, преди "Вагнер" да посети затвора, в който е лежал. Вдовицата му разказва пред руската медия "Бизнес газета" как той е изпратил писмо до чеченския лидер Рамзан Кадиров, за да се бие на фронта. Вместо да се сражава със свързана с Кадиров групировка, като например "Ахмат", той е бил прибран от Пригожин. Не е известно дали чеченците са му отказали и на какво основание.

Вдовицата на Куск описва още как е бил изпратен "на фронта на 25 юли" и това се потвърждава от съобщенията, че "Вагнер" е вербувал от затворническите колонии в Република Коми през лятото на 2022 г. В интервю за Владимир Осечкин от Gulagu.net руски боец, заловен в Украйна, описва как Пригожин е дошъл на посещение в затвора в Сиктивкар, обещавайки висока месечна заплата и помилване след 6 месеца. Руският разследващ уебсайт "Важни истории" съобщава за смъртта на боец на "Вагнер", който е бил вербуван от затворническа колония 1 в Сиктивкар на 28 юли 2022 г., потвърждавайки показанията на затворника, интервюиран от Осечкин.

В съдебните документи от присъдата на Куск от 2015 г. подробно се описва как той основава престъпната си група, наречена на негово име ("Кусковские", в приблизителен превод "момчетата на Куск"), през 1998 г. в Татарстан, регион на около 850 км източно от Москва. Групата му е особено активна в Нижнекамск и голямата регионална столица Казан, където живеят над един милион души. "Момчетата на Куск" са забележителни с това, че в редиците им има много ветерани от Афганистан - толкова много, че са наричани още "афганистанците".

Първоначално бандата на Куск действа в същия мащаб като тези на Бережних и Максименко - в края на 90-те години се занимават с подобни, сравнително слабо забележими престъпления и поръчкови убийства. Според съдебните документи първото им известно убийство през 1998 г. е поръчково - на местен електротехник, като го застрелват пред дома му сутринта на 30 декември.

Но след това апетитът им нараства. През 2004 г. Куск и неговата група са отговорни за убийството на двама генерални директори на казанската строителна компания "Тацантехмонтаж", в която в разцвета на силите ѝ са работили над 1000 души. Строителната компания се е оплела в престъпната група и тези две убийства според руските прокурори са свързани с опитите на генералните директори да се отцепят от "Момчетата на Куск". Един от шефовете - Василий Лузганов, е убит през 2001 г., след като е уволнил високопоставен служител, който е извършвал измами с обществени поръчки от името на Куск и хората му. Убийството му е организирано от престъпната група. Прокурорите установяват, че генералният директор Борис Вайман е бил убит от Куск, след като е извършвал дейност, която е била възприета като "противоречаща на насоките" на престъпната група.

Беларуски доброволци плениха бойци от "Вагнер", зоват хората на Пригожин да се предадат (ВИДЕО)

Полкът „Кастус Калиновски“, който е съставен от беларуски доброволци и се бие в полза на Украйна във войната с Русия, показ...

Погребението на Игор Куск е забележително събитие - според медията Real New Times на погребението и панихидата са присъствали над 700 души, а в процесията са участвали около 100 автомобила.

Според независимата руска медия "Холод" Игор Куск е бил начело на татарските ветерански общности, което му е осигурило не само народна подкрепа, отразена на погребението му, но и намалена присъда. Подобно на Максименко, присъдата на Куск е намалена заради това, което съдът разглежда като благотворителна дейност в полза на децата - неговото "активно участие във военно-патриотичното възпитание на младежите".

Както казва татарстански съдия в интервю за "Реално време" през 2018 г., Куск "съчетава тази социална дейност (в съюзите на ветераните) с криминална".

Пригожин, за когото се твърди, че е бивш затворник, се застъпва за престъпниците, които се сражават в Украйна. Ако след освобождаването си те имат проблеми с органите на реда, казва той пред група помилвани ветерани, трябва да му се обадят. "Те трябва да се отнасят към вас с уважение", подчертава Готвача на Путин.

Съответно в писмо, адресирано до председателя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин на 24 януари, Пригожин призовава за забрана на "дискредитирането" на бивши осъдени, воювали в Украйна. Тоест - забрана на "публикации с негативен характер или каквато и да е информация за техни предишни присъди". Нарушителите могат да бъдат осъдени на до 5 години лишаване от свобода.

ОЩЕ: Пригожин пощуря: Щял да дава България, Франция и Италия на украинците (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа