Как малката Латвия стана голям доставчик на алкохол за Русия

7971
Как малката Латвия стана голям доставчик на алкохол за Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Латвия, една от най-малките държави членки на Европейския съюз с население под 2 милиона души, се превърна в доставчик номер едно на уиски за Русия. Оживеният експортен бизнес е свързан повече с бумащината, отколкото с изместването на търговските пътища, предава Deutsche Welle.

През първите девет месеца на миналата година Русия е внесла от спиртната напитка на стойност почти 244 милиона евро (266 милиона долара). От тях почти три четвърти идват от Латвия, според данни, публикувани от руската информационна агенция RIA NOVOSTI. На второ място е друга балтийска страна, Литва, която е продала на Русия уиски за 27 милиона евро. Италия е продала на Русия вино за 68 милиона евро миналата година, докато Латвия е изнесла на стойност 73 милиона евро.

Латвия - разпределителен център

Още: Полицията хвана сериен крадец на домашен алкохол в Пловдив

Разбира се, Латвия и Литва не са се превърнали за една нощ в големи производители на вино и уиски. Голяма част от алкохолните напитки, които се доставят в Русия от Латвия, всъщност се продават от западноевропейски компании, регистрирани в Латвия. „Изглежда има някои по-големи компании от западноевропейските страни, които просто използват Латвия като вид разпределителен център“, казва Матис Миросниковс, икономист в Банката на Латвия, пред DW. „Така че не става въпрос непременно за производство от латвийската индустрия, а за реекспорт.“

Снимка: iStock

Строго погледнато, този износ не нарушава санкциите на ЕС, наложени на Русия след нахлуване й в Украйна преди две години. Но очевидно фактът, че много западноевропейски компании чувстват необходимостта да използват Латвия като дистрибуторски център, показва, че те са загрижени за своя имидж, твърди Миросников. За някои компании тяхното оцеляване е заложено на карта. „Някои фирми имат само Русия и Беларус като клиенти. Така че те не искат и всъщност не могат просто да спрат търговията“, казва икономистът.

Според базираната в Лондон Агенция за морален рейтинг, френската компания Pernod Ricard, известна с марки като водка Absolut и ирландско уиски Jameson, е един от най-големите доставчици на алкохолни напитки за Русия. Руските медии съобщават, че Pernod Ricard планира да прекрати бизнеса си със страната, но френската група казва в прессъобщение, че все още ще са необходими няколко месеца, за да направи това и че руските служители все още ще получават заплати междувременно. Pernod Ricard, както и други компании продаващи спиртни напитки в Русия, не отговарят на искането на DW за коментар.

Морални угризения

Още: Скандал в Латвия: Армията е получавала чай от Русия и сол от Беларус

От началото на войната Латвия и Литва са сред най-близките поддръжници на Киев. Това прави бурната търговия с алкохол още по-изненадваща. Дейвис Витолс, ръководител на латвийската асоциация на алкохолната индустрия LANA, представи необичаен аргумент, оправдаващ продажбите: „Алкохолът може би наистина е единственият продукт, който все още може да се продава, защото е вреден за здравето, ако се прекалява с него“, казва той по латвийска телевизия , подчертавайки, че това е негово собствено мнение, а не на асоциацията.

Бившият министър на икономиката на Латвия Илзе Индриксоне казва пред местни медии, че правителството отдавна е призовавало компаниите да спрат да търгуват с Русия и Беларус. „Обсъдихме и физическо затваряне на границата и предотвратяване на наземния транспорт“, каза тя. „Но ако затворим границата и никоя от другите страни, граничещи с Русия и Беларус, не го направи, няма да се постигне нищо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа