Кандидатите за канцлер на Германия готови да се откажат от "Северен поток 2"

3957
Кандидатите за канцлер на Германия готови да се откажат от "Северен поток 2"
Снимка: Nord Stream 2

Кандидатите за германския канцлер от управляващата коалиция на Християндемократическия съюз (CDU) / Християнсоциалния съюз (CSU) и Социалдемократическата партия на Германия (SPD) - Армин Лашет и Олаф Шолц са готови да се откажат от експлоатацията на Северен поток 2 , ако той стане за Москва инструмент за натиск върху Украйна. Политиците направиха съответните изявления като част от дискусия за кандидати за канцлер, организирана от публичноправния телевизионен канал ARD и Мюнхенската конференция за сигурност, съобщава „Дойче Веле“.

Ако руският президент Владимир Путин не се придържа към правилата и започне да използва проекта срещу Украйна, "ще бъде възможно по всяко време, дори когато тръбопроводът е готов, да се спре използването му", каза в тази връзка Армин Лаше. Според настоящия глава на правителството на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, ако „Северен поток 2“ се превърне в инструмент за политически натиск върху Киев, „основата за участието на Германия в бизнеса в този проект ще изчезне “.

Германия ще разреши спора със САЩ за „Северен поток-2”

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер допуска, че конфликтът със САЩ около строителството на газопровода „Северен ...

Подобно мнение изрази социалдемократът, изпълняващият длъжността заместник-канцлер и министър на финансите на Федерална република Германия Олаф Шолц. "Отрицателното въздействие върху транзита на газ и сигурността на Украйна ще има последици за възможни доставки по вече завършен газопровод", подчерта той.

В същото време и двамата кандидати за канцлер посочиха, че считат "Северен поток 2" за икономически проект и са за завършване на изграждането на газопровод, в който вече са инвестирани милиарди.

"Зелените" са готови да платят обезщетение в случай на отказ от „Северен поток 2“

На свой ред Аналена Бербок, кандидат за поста германски канцлер от партията "Союз-90 / Зелените", заяви, че се противопоставя на завършването на газопровода. Според нея Путин очаква „първо да завърши изграждането на газопровода, а след това да упражни натиск върху Запада и Украйна чрез зависимост от руския газ“.

Бербок призова да не се издава окончателното разрешение за строеж на „Северен поток 2“, който изпълнява проекта, за завършване на инсталацията. Според политика, в краен случай, „трябва да сте готови да платите обезщетение за отказ да завършите проекта“.

Германия се опитва да потуши спора със САЩ за „Северен поток-2“

Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за съдбата на газопровода „Северен поток-2“. Решението какво ще ...

Отбелязвайки важността на запазването на транзита на руски газ през територията на Украйна, Олаф Шолц и Армин Лашет посочиха обаче, че не могат да правят изявления относно перспективите за присъединяване на тази страна към ЕС и НАТО. "Лесно е да се обещае. Но реалността изглежда различна", заяви Лаше в тази връзка, предупреждавайки, че твърде мащабното разширяване на ЕС може да се отрази негативно на ефективността на неговата работа.

Кандидатът на ХДС / ХСС също отхвърли перспективата за доставки на оръжие за Киев от Германия.

Що се отнася до Олаф Шолц, той подчерта, че ЕС трябва да започне с вътрешни реформи. "Членството на Украйна в НАТО в момента не се обсъжда," добави той. Според представителката на "зелените" Аналена Бербок Германия трябва да помогне на Украйна по отношение на унищожаването на мини в източната част на страната.

Преди обсъждането на кандидатите за канцлер на Германия им беше показано видеопослание от президента на Украйна Владимир Зеленски, който призова да даде на Киев „реална перспектива“ за присъединяване към НАТО и ЕС./

Източник: БГНЕС

Полша критикува Германия заради „Северен поток-2”

Министърът на външните работи на Полша разкритикува остро Германия за подкрепата и за газопровода „Северен поток-2”. Герман...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа