"Като във времената на Сталин сме": Руски активист се изправя пред съда за "обида" към армията

2422
"Като във времената на Сталин сме": Руски активист се изправя пред съда за "обида" към армията
Снимка: Facebook.com/Олег Орлов

Още с влизането си в съдебната зала в Москва Олег Орлов дава ясно да се разбере, че е подсъдим за критики относно войната в Украйна. Руският защитник на правата на човека отваря куфарчето си, изважда книга и я показва пред телевизионните камери. Заглавието е "Краят на режима".

"Това е добро заглавие. Препоръчвам да я прочетете", заявява Орлов, който е един от най-уважаваните активисти и правозащитници в Русия. "В нея става дума за това как се слага край на тоталитарните и фашистките режими".

Осъден в Хага: Игор Гиркин може да бъде съден за дискредитиране на руската армия

Бившият силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор за свалянето на...

Олег Орлов е явен критик и на двете войни, които Кремъл води в момента - тази в Украйна и войната срещу инакомислието у дома, разказва BBC историята му.

Откакто през февруари 2022 г. започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, хиляди руснаци са преследвани по силата на нови закони, предназначени да потиснат критиките към военните действия на страната. Орлов, който е на 70 години, е подсъдим за предполагаемо нарушаване на един от тези закони. Той е заплашен с до три години зад решетките за това, че многократно е "дискредитирал" руската армия с критиките си към войната, наричана в Москва "специална военна операция".

ОЩЕ: Руски юристи атакуват "дискредитирането" на руската армия в Конституционния съд

"Членът, по който ме съдят, е "Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на руските въоръжени сили за защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, както и за запазване на международния мир и сигурност"", казва Орлов преди началото на процеса.

"На първо място, руската конституция гарантира свободата на словото. Аз написах статия, в която представих своята оценка на събитията. Преследването ми в такъв случай нарушава Конституцията", обяснява той.

Започна делото срещу руския опозиционер Ройзман за дискредитиране на руската армия (ВИДЕО)

В руския град Екатеринбург започна делото срещу опозиционера Евгений Ройзман, един от последните големи критици на Кремъл, който все ощ...

"Второ, това, което се случва в Украйна - нека бъдем точни и да го наречем война - е против интересите на Русия и руските граждани. Що се отнася до "опазването на международния мир и сигурност", това е шега. Напомня ми за "Войната е мир" и "Свободата е робство" на Джордж Оруел. Да се твърди, че войната в Украйна е "в интерес на международния мир", е просто глупост", казва Орлов.

Член 29 от руската конституция наистина гарантира свободата на словото. Но само на хартия. В действителност руснаците, които публично критикуват управляващите, поемат значителен риск. Руските власти са подготвили богат набор от репресивни закони, които могат да бъдат използвани за наказване на критиците на правителството, на опозиционерите на диктатора Владимир Путин, както и на противниците на руската война в Украйна.

Наред с криминализирането на "дискредитирането" на армията, руският наказателен кодекс вече наказва и "публичното разпространение на умишлено невярна информация за използването на руските въоръжени сили". Често наричан "Закон за фалшификациите", той е използван за вкарване в затвора на такива гласовити критици на Кремъл като Иля Яшин. Миналата година той беше осъден на 8 години и половина затвор.

Съществуват и други "инструменти". Руската театрална режисьорка Женя Беркович, която пише и публикува антивоенни стихове, е обвинена в "оправдаване на тероризма" в една от пиесите си. Тя е заплашена с до 7 години затвор.

През април критикът на Кремъл и антивоенен активист Владимир Кара-Мурза беше осъден за държавна измяна на 25 години в затворническа колония. ОЩЕ: Кой ще рухне първо: режимът на Путин или Владимир Кара-Мурза?

Окончателно: Дискредитираш руската армия, може да влезеш за 15 години в затвора

До 15 години лишаване от свобода може да получи човек за дискредитиране на участниците във войната в Украйна. Поправките в Наказателния...

"Мащабът на репресиите и броят на случаите напомнят за епохата на Леонид Брежнев", казва Олег Орлов. "Но по нивото на жестокост и по продължителността на присъдите, които се раздават, това е като по времето на Сталин".

ОЩЕ: Руски депутат поиска връщането на сталинските репресии и на понятието "враг на народа" (ВИДЕО)

Процесът срещу Орлов предизвиква остра международна реакция. Съветът на Европа - най-старата политическа организация на континента, която има за цел да поддържа демокрацията и правата на човека, осъди делото като "пародия на правосъдие".

"Правителството (на Русия) иска да контролира мислите на хората. То иска да има само мнения, които са в съгласие с неговата политика, дори когато става въпрос за решение за започване на война", казва Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по правата на човека. "Важно е посланията, които идват от всички нас, които наблюдаваме случващото се в Русия, да са силни и ясни, че това е неприемливо".

В Русия хората зад решетките не са забравени. В центъра на руската столица наблюдавам как московчани седят на маси и пишат писма и картички до политическите затворници, пише кореспондентът на BBC. Това е ежемесечно събитие, организирано от "Яблоко" - една от последните либерални партии в Русия, на които все още е разрешено да функционират.

Руски съд глоби Google за "дискредитиране" на армията

Руски съд глоби Google за отказ да свали материали, които насърчавали еднополовите връзки и "дискредитирали въоръжените сили на странат...

В страна, в която колективният протест е ограничен, все още има перо и хартия, за да се покаже солидарност и подкрепа. Портрети на затворници заедно с техните биографии са отпечатани на листовки и разлепени по масите. Посетителите могат да напишат послания до толкова от тези хора, колкото искат.

"Дойдох тук от чувство за вина", казва пред британската медия млад мъж на име Иля. "Хората влизат в затвора, защото са изразили мнението си. Мисля, че това е неправилно. Искам да ги подкрепя".

"Подкрепата за руските политически затворници е толкова важна днес", казва Алина. "Имам познати, които вече са в затвора, и разбирам, че тези писма могат да спасят живота им".

"Когато нямаш какво да правиш, умът ти започва да мисли, че си сам", казва Юлия. "Може да изпаднеш в депресия. Така че, когато прочетат тези картички и писма, се надявам това да ги накара да се почувстват по-добре".

А за тези, които пишат картички до затворниците, това е един от начините да покажат, че въпреки нарастващите репресии, няма да бъдат заглушени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Простреляха българка на шосе в Италия

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа