Киев: АЕЦ "Запорожие" е заплаха за света

2068
Киев: АЕЦ "Запорожие" е заплаха за света
Снимка: Telegram/Енергоатом

Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана правителството в Киев все още не е напълно наясно със ситуацията в АЕЦ "Запорожие", включително с потенциалните заплахи, въпреки продължаващата инспекция там от екип на МААЕ, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

В интервю за информационната агенция Олексий Данилов днес призова международната общност за допълнителна подкрепа за демилитаризирането на зоната около тази най-голяма в Европа ядрена електроцентрала.

Подоляк: Развързаха ръцете на Путин за АЕЦ "Запорожие", сега той ще отиде по-далеч

Президентът на РФ Владимир Путин закрепи руските военни ва АЕЦ "Запорожие", защото не видя строга реакция от страна на световната общно...

"Не знаем какво става там, дали тя е минирана от руснаците, или не", каза Данилов, говорейки в строго охранявана сграда в центъра на Киев, чиито входове и прозорци са покрити с торби с пясък. "Искам да подчертая, че това е предизвикателство за целия свят - как да бъде обезопасена тази ядрена инсталация. Ако световната общност ни сътрудничи по този въпрос, ще бъдем много благодарни", добави той.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Електроцентралата, която бе превзета от руските войски почти веднага след нахлуването им през февруари в Украйна, все още се управлява от украински персонал и остава свързана с енергийната система на Украйна. По думите на Данилов с наближаването на зимата Украйна взема мерки да осигури подаването на ток за страната, в случай че връзката с АЕЦ "Запорожие" бъде прекъсната.

Пред АП той потвърди, че Киев няма намерение да преговаря с Москва за мир, докато украински територии са под руска окупация. Според него даже и Путин да умре, това няма да означава край на войната, защото "има много хора", които искат тя да продължава. Данилов уточни, че "много руски олигарси и хора от руското ръководство правят големи пари" от войната.

Руснаците организираха цирк: Работник от АЕЦ Запорожие разказа за посещението на МААЕ

Руските окупатори правят всичко възможно, за да не позволят на 14-членната мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да ...

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, оглавяван от президента Володимир Зеленски, включва министрите на отбраната, на вътрешните и външните работи, както и началник-щаба на въоръжените сили и директора на разузнаването.

За създаване на демилитаризирана зона около централата призовава и украинският президент Володимир Зеленски. Днес той каза, че още преди за Зопорожката АЕЦ да заминат инспекторите на МААЕ, той се е бил договорил с генералния секретар на агенцията на ООН Рафаел Гроси, че около централата трябва да има демилитаризирана зона, съобщи Би Би Си. Затова Зеленски е разочарован, че МААЕ не призовава за изтегляне оттам на руските военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа