Киев се жалва официално на Русия за руска инвазия в Източна Украйна

18396
Киев се жалва официално на Русия за руска инвазия в Източна Украйна
Снимка: Gettyimages

Украинското външно министерство изпрати протестна нота до руското дипломатическо ведомство във връзка със ситуацията в източната част на страната, заяви днес на брифинг говорителят на МВнР в Киев Евгений Перебийнис, предаде БГНЕС.

По неговите думи в нотата са изложени конкретни факти за участие на руски военни в събитията в Донбас. Говорителят също така обвини Русия, че разполага военна техника и личен състав от своите въоръжени сили на територии на Донецка и Луганска област, които не са под контрола на украинската армия.

Според Киев това свидетелства за подготовка на военна агресия срещу Украйна и окупация на нейна територия. Хуманитарните конвои, които Русия изпраща в Украйна, са един от начините да се поддържат въоръжените формирования, действащи в Източна Украйна, подчерта говорителят на украинското външно министерство.

Междувременно делегация на Международния валутен фонд пристигна днес в Киев, за да направи преценка за ситуацията в икономиката на Украйна и хода на реформите, както и да обсъди условията за евентуално предоставяне на поредни траншове от финансовата си помощ за страната.

Украинската гривна се срина до историческо дъно

Украинската централна банка регистрира нов исторически спад на националната валута - гривна, която за един ден загуби 6% от стойностт...

Мисията, оглавявана от Николай Георгиев, ще пребивава в Украйна до 25 ноември. Работата й ще продължи и след сформирането на новото правителство. По-рано президентът на Украинската национална банка Валерия Гонтарева изрази надежда страната да получи до края на годината наведнъж третия, четвъртия и петия транш от помощта на МВФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа