X
 
 

Киев твърди, че Москва иска свикване на Съвета за сигурност заради Закона за украинския език

3036 11
Киев твърди, че Москва иска свикване на Съвета за сигурност заради Закона за украинския език
Снимка: Getty Images/Guliver
Русия иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с приемането от Върховната рада на Украйна на Закона за гарантиране използването на украинския език като държавен език. Това съобщи председателят на Постоянното представителство на Украйна към ООН Олег Николенко, пише украинското издание "Страна".

"Днес стана известно, че делегацията на Руската федерация се е обърнала към председателя на Съвета за сигурност на ООН с искане за свикване на заседание във връзка с приемането от страна на Върховната рада на Украйна на Закона за гарантиране използването на украинския език като държавен език", отбелязва Николенко.

Украйна няма да признае руските паспорти в сепаратистките територии

Украйна зави, че няма да признае руските паспорти на украинските граждани в окупираните територии, сравнявайки ги с нацистки документи....

Той подчертава, че използването на украинския език в Украйна по никакъв начин не застрашава международния мир и сигурност, чието поддържане е задача на Съвета за сигурност на ООН, поради което "няма смисъл да коментираме това по същество абсурдно отношение, което изненада не само Украйна". "Този закон е нашият вътрешен въпрос, който Кремъл се опитва да политизира", посочва Николенко.

Той разглежда тези действия на Русия като опит за маргинализиране на ключовата глобална платформа в политиката за сигурност, „за да я превърне в някакъв вечерен спектакъл в стила на пропаганден канал на руската телевизия”. "Решението за датата и часа на заседанието трябва да бъде одобрено от ръководителя. През май това е Индонезия," добави Николенко.

Украинското издание, цитирано от агенция "Фокус", припомня, че на 25 април Върховната рада прие на второ четене Закона за използването на украинския език в Украйна. Парламентаристите обсъждаха изменения в документа на пленарни заседания в продължение на почти два месеца - от 28 февруари. На 15 май президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закона за езика, отбелязвайки изключителния му баланс.

Както се съобщава от "Страна", лидерът на партията "Платформа на опозицията - за живот" Юрий Бойко заяви, че ще оспори Закона за тоталната украинизация в Конституционния съд. Той отбеляза, че режимът на Порошенко се опитва да направи използването на родния език от руско-говорещите граждани на Украйна и представители на други национални общности невъзможно чрез закона за тоталната украинизация.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава по ситуацията в Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди ескалацията на сраженията в северозападния регион на Сирия, Идлиб, къдет...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Что ето Россия? Вера – болгарская, язык – диалект болгарского, алфавит – болгарский, герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Проблема на русофобните простакоиди във форума е, че не разбират смисъла на това, което пишат!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Истината е... някъде там! Любимият ми цитат от сериала "Зоната на здрача". Понятието "русофоб" е измислено от официалната руска пропаганда. За да се посочи враг на Русия когото руснаците са длъжни да мразят. Иначе, ако не мразят никого, армията, оръжията, войната изобщо става безсмислена. И няма да има нужда да се въоръжават. Полковниците ще трябва да ги уволнят и да останат бе виж още ›› зработни, нали така? Сега искам да подчертая обаче, че аз не съм нито "русофоб" нито "русофил" (и двете са измислени понятия). Аз съм обективен реалист и търся истината каквато и да е тя. А истината е такава: В никакъв случай Русия не е хубава държава за живеене. Това обаче не означава автоматично, че в Украйна е хубаво. Законът за украинския език, макар и да не застрашава международната сигурност, наистина е рестриктивен. Подобни закони са въведени и от прибалтийските държави. И докато изучаването на украински от тези които не го знаят като славянски не е особено трудно, то съвсем различно стои въпросът с етническите руснаци в Естония например, които ги задължават да изучават естонски, който няма нищо общо с никой европейски език (освен финландския), камо ли със славянските езици. И въпреки това, младите естонци (както и украинци предполагам) са съгласни да учат естонски за да имат успех в живота. Естествено, по-възрастните протестират, и поради това са склонни да симпатизират на Путин (който уж ги защитава). За това дали руският е диалект на българския мисля че е прекалено пресилено да се спори. Черковнославянският език се е наложил в източноправославните богослужения като официален, който на свой ред се явява близък до старобългарския език. И той на свой ред се явява класически мъртъв език, подобно на латинския. Така че да твърдиш, че руският език е диалект на българския е все едно да твърдиш, че италианският език е диалект на латинския. Всъщност, в днешна Италия официално са признати 34 диалекта. По отношение на технологиите... ми всяка държава ги краде. В края на Втората Световна Война, и американците са крали както и руснаците от германците. Само че руснаците са се уляли направо както се казва. Калашник е усъвършенстван вариант на немската пушка Щурмгевер. А първият съветски лек автомобил на завода "Москвич" в Нижний Новгород се е казвал... Форд Модел А. Руската класика си е руска, тук не можем да си измисляме. Но един от великите руски класици, Антон Чехов, е написал пътепис озаглавен "Остров Сахалин". Той е ходил там полулегално, и е видял условията в които са живеели каторжниците там по време на царската власт. Ужасяващи е меко казано. Нацистките концлагери са като курорти "Ол инклузив" в сравнение с руските. Така че руските класици са реални, не бива да ги политизираме, но малко от тях са възхвалявали руската имперска власт. И много още може да се каже.
  : 0 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  4ртака си засмукал уя на руския посранник, че му димят ташаците, и само ти виждаш смисъл в това
  : 0 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  До 4.1 Ако си мислещ човек и търсиш истината. Никога не е съществувал "черковнославянски" език. Съществува български език в по-старата му форма, на който език са написани огромно количество книги, изнесени в Русия и станали основа на нейната духовност и православие. Думата "черковнославянски" е ИЗМИСЛЕНА точно от руснаците, за да не се произнася омразната им дума "българск виж още ›› и", за да не признаят, че дължат на друг и то малък народ, своето ограмотяване и одухотворяване (доколкото изобщо го има). Руският елит знае истината и има страшен комплекс към тези български културни корени. Затова и голяма част от копията на т.нар. Симеонов сборник са унищожени, а на запазените думата Симеонов са изстъргани от кожата и отгоре е написано Светославов. За щастие в чужди библиотеки е запазен екземпляр! Заради същият комплекс Иван Грозни изколва значителна част от българите в старата българска столица Фанагория и запалва града. Заради този комплекс Ленин и Сталин намислят да нарекат останалите малко българи в старата родина "татари", което на техния език означавало "разбойници" и поради това преименуването протекло с бунтове и въстания, потопени в реки от кръв от руските власти. Така се появява"Татарската" съветска република.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Что ето Россия? Вера – болгарская, язык – диалект болгарского, алфавит – болгарский, герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч - руската сауна, автомата Калашников /зле прекопиран Суомен/ и коктейла молотов са финландски; руската салата е френска; матрьошката е японска; руската архитектура е италианска; руската азбука е българска, руският език е диалект на българския език; названието виж още ›› Русия е украинско; руската литература е - средновековната 100% на български, а "класическата" литература е 46% на френски и немски. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ - https ://www .dw.com/bg/калинка-малинка-и-културата-на-подражанието/a-4868519
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Знаете ли, че точно руснак е открил електрическата самобръсначка? Да! Намерил я като ровел в боклука на американското посолство и веднага я грабнал!
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Прав сте, 2.1, точно така е открил и радиото Попов на един боклук край лондон, за да слуша ББС!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Украинците трябва да използват собствения си език, а не руския, който е диалект на българския език - Русский язык — диалект болгарского - http ://politiko.ua/blogpost98286