Клуб "Мед" - новият инструмент за влияние в Европейския съюз

5651
Клуб "Мед" - новият инструмент за влияние в Европейския съюз
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще има ли нова група държави, подобно на Вишеградската четворка, която да опитва да оказва натиск за прокарване на свои интереси? Този въпрос става все по-основателен след приключилата вчера (9 септември) среща на средиземноморските държави, организирана от гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина. Това оформящо се обединение беше наречено от електронната версия на Kathimerini Клуб "Мед" (бел. ред. - от Mediterranean т.е. Средиземноморски).

На срещата присъстваха премиерите на Франция, Италия, Португалия и Малта. Единственият голям отсъстващ се оказа Мариано Рахой – изпълняващият длъжността на испански премиер предвид липсата на правителство в страната, предаде Greek Reporter.

Ципрас: ЕС е като сомнамбул, който върви към пропастта, настоявайки за икономии

Европейският съюз е като сомнамбул, който върви към пропастта, настоявайки за драстични икономии, създаващи неравенства между страните ...

„Убедени сме, че Европейският съюз има нужда от нов импулс, за да се справи с общите предизвикателства, пред които са изправени страните-членки на Съюза, като опазим ценностите „свобода“, „демокрация“ и „върховенство на закона“. Визията за Европа трябва да е базирана на конкретни мерки, които да допринесат за сигурността на европейските граждани, за техния по-добър стандарт на живот, за подобряване на функционирането на европейските институции и за оценка на глобалната и регионална роля на ЕС', пише в подписаната по време на срещата декларация.

Много ясен знак за оформянето на Клуб „Мед“ като формация за влияние в ЕС е следното изречение от декларацията: „Вярваме, че в интерес на Европа като цяло е Европейският проект да бъде изграден върху перспективата Средиземноморието да бъде регион на мир, стабилност и просперитет“.

След срещата френският президент Франсоа Оланд, който беше един от участниците, направи изявление, в което подчерта необходимостта от обединение и сближаване. „Трябва ни програма за растеж и е важно да изпратим послание за сближаване предвид Brexit и тревожния ръст на популизма в Европа“, заяви Оланд.

Миграция и европейски жизнен стандарт

Плевнелиев и Ципрас: Страните ни могат да бъдат локомотив за развитието на Балканите

Засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестицион...

Относно мигрантската криза Клуб "Мед" категорично иска ревизия на Дъблинското споразумение. Припомняме, че съгласно него в рамките на ЕС всяка държава може да върне бежанец в страната, в която той е получил първоначално бежански статут.

Специално за икономиката на Стария континент Клуб "Мед" си поставя следните цели – удвояване на капацитета на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който беше създаден съгласно плана „Юнкер“. Първоначалната идея беше за срок от три години да се „съберат“ инвестиции на стойност 315 млрд. евро, като заложеното съотношение беше при едно инвестирано от държавата евро да се привлекат 15 евро от частния сектор. Освен това, изрично се иска там, където има излишъци и неразходвани средства в европейския бюджет, незабавно те да се инвестират. Като цел е поставено и подобряването на жизнения и бизнес стандарт. Залага се и на борба с прекалено агресивната държавна роля при данъчната политика т.е. да няма твърде голямо данъчно бреме за бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа