Кои са основните кандидати за премиер на Великобритания?

6029
Кои са основните кандидати за премиер на Великобритания?
Снимка: Getty Images/Guliver

След като британският премиер Тереза Мей реши да обяви график за оттеглянето си, претендентите вече се борят за поста й.

Ето списък на основните и потенциални наследници:

Борис Джонсън

Бившият кмет на Лондон, "Борис" или "Бойо", потвърди, че "разбира се" ще участва във всяко едно предстоящо състезание за ръководния пост, изненадвайки малцина в Уестминстър.

Ключова фигура в кампанията за Брекзит през 2016 година, неговата кандидатура за висшия пост се провали, след като съюзникът му Майкъл Гоув оттегли подкрепата си в последната минута.

Мей назначи Джонсън за външен министър, но той бързо привлече вниманието по погрешни причини, включително и заради поредица от дипломатически гафове. Борис Джонсън стана все по-неудобен за правителствената стратегия за Брекзит, преди да подаде оставка през юли.

Харизматичен и популярен сред обикновените консерватори, той поддържа обществения си имидж, като пише ежеседмична статия във вестник The Daily Telegraph.

Но 54-годишният ексцентрик също спечели много врагове в партията си заради поведението си. Той се раздели с втората си съпруга през септември и има нова приятелка. Наскоро Джонсън отслабна и отряза русата си коса.

Джеръми Хънт

Външният министър подкрепи оставането в Европейския съюз на референдума през 2016 година, но беше изключително критичен към това, което той нарича "арогантен" подход, предприет от Брюксел.

Бивш бизнесмен, който говори свободно японски, той е последователен политик, оглавявайки Националната здравна служба в продължение на шест години по време на финансовата криза.

Хънт замени Джонсън като дипломат номер едно на Великобритания миналата година. Той е спокоен и внимателен, дори и под обстрел и критики, а постепенно неговата сила и влияние в кабинета нарастват.

52-годишният политик е дал сигнал, че има намерение да се кандидатира за премиер, и както и няколко други претенденти за поста, наскоро покани неделен вестник в дома си за интервю.

Доминик Рааб

Пламенен евроскептик с черен колан по карате, 45-годишният политик бързо се изкачи по министерската стълба след като се присъедини към правителството през 2015 година при бившия премиер Дейвид Камерън.

Той подкрепи Брекзит и беше назначен за министър на правосъдието в новия кабинет след референдума през 2016 година.

Рааб беше министър по Брекзит от юли до ноември 2018 година, когато се оттегли в знак на протест срещу сключената с ЕС сделка за напускане на Общността.

Оставайки извън правителството оттогава, той се води кампания през последните месеци, а според някои информации дори наема служители и дава интервюта на множество вестници.

Майкъл Гоув

Тереза Мей официално обяви, че подава оставка

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като председател на Консервативната партия на 7 ю...

Привърженикът на Брекзит Майкъл Гоув първоначално подкрепи кандидатурата на Борис Джонсън за премиерския пост през 2016 година, но в последния момент обяви намерението си да се кандидатира самият той, което доведе до загуба и на двамата.

"Каквато и да е харизмата, аз нямам такава", признава той за съревнованието за премиерския пост, в което социолози му отделят третото място.

Той беше назначен за министър на околната среда през юни 2017 година и остана в историята със серия от мерки в областта на екологичната политика.

Също толкова активен в предишния си съдебен и образователен опит, той е министър, който обича радикални нови политики.

След серия от оставки, 51-годишният е сред най-ревностните евроскептици, задържали се близо до правителствотона Тереза Мей.

Борис Джонсън е абсолютен лидер в борбата за премиерския пост във Великобритания

Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън е основният претендент за поста британски премиер след евентуалната остав...

Саджид Джавид

Бивш инвестиционен банкер и син на пакистански шофьор на автобус, 49-годишният Джавид е лицето на съвременната мултикултурна Великобритания.

В икономически либералното крило на Консервативната партия Джавид гласува Великобритания да остане в ЕС през 2016 година.

След като е назначен за министър на вътрешните работи през април 2018 година, той заслужи уважение към работата си след скандал във връзка с лечението на децата на карибските имигранти, известни като поколението на Windrush.

Неотдавна обаче в либералните кръгове той беше критикуван за лишаването от гражданство на тийнейджърка - майка, избягала от Великобритания, за да се присъедини към ИДИЛ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа