Кои са санкционираните от ЕС близки до Путин олигарси

3646
Кои са санкционираните от ЕС близки до Путин олигарси
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз наложи санкции на 25 от най-приближените до Владимир Путин хора - олигарси, медийни магнати, журналисти, но и политици. Сред занимаващите се с политика са прессекретаря и говорител на Кремъл Дмитрий Песков,  вицепремиера Дмитрий Чернишенко и транспортния министър Виталий Савелиев. Обект на санкции са и някои висши военни от руското командване. Пълния списък на санкционираните можете да видите ТУК!

Санкциите се изразяват в незабавно замразяване на активите и забрана за пътувания в ЕС.

Ето някои от по-известните имена от списъка, както и мотивите за санкциите: 

Дмитрий Песков

Песков е говорителят на Владимир Путин. Той публично защитава агресивната политика на Русия срещу Украйна, включително незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. В многобройни изявления изтъква, че територията на Крим и Севастопол е неразделна част от Русия и че връщането ѝ от Украйна е невъзможно. Той нарича действията на Украйна, целящи да сложат край на руската окупация на Кримския полуостров, териториални претенции срещу Русия. Изразява мнението, че не са възможни преговори с украинските власти, наблягайки на това, че руската страна не ги смята за партньор. Заявява в противоречие с фактите, че няма руски въоръжени сили в Донбас. Освен това твърди, че западните санкции нямат реално въздействие върху Русия. Заплашва, че Русия ще излезе с ответни санкции.

Следователно той активно подкрепя действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

Михаил Фридман и Пьотр Авен

Фридман е основател на Alfa Group, а Авен е негов съдружник. "Г-н Авен и неговият бизнес партньор Михаил Фридман участват в усилията на Кремъл да бъдат премахнати западните санкции, издадени в отговор на агресивната руска политика спрямо Украйна. През 2016 г. Владимир Путин предупреждава г-н Авен за възможността САЩ да наложат допълнителни санкции срещу Авен и/или Alfa-Bank и предлага, че той трябва да вземе мерки да защити себе си и Alfa-Bank, което г-н Авен и прави. През 2018 г. г-н Авен заедно с г-н Фридман посещава Вашингтон с неофициалната мисия да предаде посланието на руското правителство във връзка със санкциите на САЩ и с контрасанкциите на Руската федерация", се казва в мотивите.

Алфа-Банк вече е обект на забрана от страна на ЕС за издаване на облигации, акции и заеми за рефинансиране, докато САЩ ѝ наложиха ограничения за дълг и дялов капитал.

Игор Сечин и Николай Токарев

Игор Сечин е главни изпълнителен директор на "Роснефт", а Николай Токарев - на "Транснефт"- двете най-големи руски петролни компании. "През 1999 г. г-н Сечин става заместник-началник на администрацията на Владимир Путин, през 2008 г. – заместник министър-председател, а през 2012 г. – главен изпълнителен директор на Rosneft. Той е един от руските олигарси, които действат в партньорство с руската държава", пише срещу неговото име.

"Г-н Токарев е един от руските държавни олигарси, които контролират големи държавни активи през първото десетилетие на XXI век с консолидирането на властта на президента Путин и които действат в тясно партньорство с руската държава. Г-н Токарев е начело на Transneft, едно от най-важните руски дружества, контролирани от правителството, което транспортира значителни количества руски нефт по добре развита нефтопроводна мрежа. Дружеството Transneft на Николай Токарев е един от най-големите спонсори на дворцовия комплекс до Геленджик, който се счита, че се използва лично от президента Путин", се казва в мотивите за Токарев. Припомня се, че той е служил заедно с Путин в КГБ. 

Алишер Усманов

Усманов е определен като един от „любимите олигарси на Путин“. "Г-н Усманов има интереси в дружества в областта на желязната руда и стоманата, медиите и интернет. Неговият най-голям хординг е стоманеният гигант Metalloinvest. Когато г-н Усманов пое контрола на бизнес ежедневника Kommersant, свободата на редакторския състав беше ограничена, а вестникът зае явно прокремълска позиция. Kommersant под собствеността на г-н Усманов публикува пропагандистка антиукраинска статия на Дмитрий Медведев, в която бившият президент на Русия твърди, че е безсмислено да се участва в преговори с действащите украински власти", се казва за Усманов. Припомняме, че на 3 март, вследствие на санкциите, Германия конфискува яхта на олигарха на стойност над 600 милиона долара. 

Кои компании напускат Русия и защо други избраха да запазят мълчание?

Преди 30 години, когато Съветският съюз се срина, западният бизнес веднага започна да прониква на този нов и неразработен пазар. Присти...

Сергей Ролдугин

Ролдугин е виолончелист, отколешен приятел на Путин от Петербург, наречен „портфейлът на Путин“, който държи активите си в Банка „Россия“. За него ЕС се опира на разследване на международен медиен консорциум за "Панама пейпърс", който твърди, че Ролдугин е отговорен за „разместването“ на поне $2 млрд. през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

Алексей Мордашов

Акционер и бизнесмен на банка "Россия", председател на стоманодобивните компании "Северстал" и "Севергруп". Той, според ЕС, контролира телевизии, които активно подкрепят политиката на Москва за дестабилизиране на Украйна. Мордашов също така притежава 34% от регистрираната в Германия туристическа група Tui.

Припомняме, че най-богатите хора в Русия изгубиха общо около 100 милиарда долара от състоянието си през последните седмици, след като западните санкции и конфискации започнаха да дават резултат. Икономическите сътресения заради нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна изтриха над 1/3 от богатството на 20-те най-богати милиардери в Русия през последните седмици, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа