X
 
 

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

1453 0
Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон
Снимка: Getty Images/Guliver
Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят, който трябва да разпусне Парламента и да определи дата за предсрочни избори.

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

ЕС призова политическите сили в Молдова към диалог

В събота ЕС призова за спокойствие и сдържаност, както и за диалог във връзка със събитията в Молдова, след като Конституционният съд о...

"Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза Додон в коментар за РИА Новости, предаде БГНЕС.

На въпроса как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано президентът заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред "безпрецедентна мобилизация" и протести.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Избраха жена за премиер на Молдова

Мая Санду, съпредседател на блока АКУМ, беше определена за министър-председател на Молдова, след като парламентът гласува в нейна подкр...

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално