Конституционният съд в Румъния може да ограничи борбата с корупцията

369
Конституционният съд в Румъния може да ограничи борбата с корупцията

Опити за декриминализиране на злоупотребата с обществено положение могат да спрат ефективната борба с корупцията в Румъния. Това заяви ръководителката на антикорупционната прокуратура Лора Ковеси, цитирана от АП.

На 15 юни конституционният съд в северната ни съседка трябва да се произнесе по темата.

Румънците гласуват на местни избори на фона на корупционни скандали

Повече от 18 милиона румънци гласуват днес за кметове и общински съветници в избори, белязани от десетки скандали за корупция, засягащи...

Службата на Ковеси само през миналата година започна 661 производства срещу официални лица, по обвинения в злоупотреба с обществено положение с възможни щети за държавата на стойност милиони долари. Това са около 1/3 от делата на специалната прокуратура.

„Ако има декриминализация няма да е възможно да разследваме. Всеки държавен служител ще бъде санкциониран на базата на отделно хрумване (на отговорните органи) и ще може да вреди на страната и гражданите както си поиска ”, заяви Ковеси, която заема поста си от 2013г. и получава постоянни похвали от западните партньори на страната заради ефективните мерки срещу корупцията в Румъния.

Определени политически кръгове в северната ни съседка обаче виждат специалната прокуратура като репресивен орган и сезираха конституционния съд относно законовото положение на злоупотребата с обществено положение като криминално деяние.

През миналата година агенцията на Ковеси е започнала общо 1250 производства, включително срещу бившия премиер Виктор Понта и други 5 бивши министри. Дялът на осъдените в антикорупционните дела е 92%.

Шест примера защо борбата с корупцията в Румъния все още е далеч от краен успех

В неделя, 5 юни, румънците имат шанс да излеят гнева си от ендемичната корупция по време на местните избори, които ще бъдат първият вот...

„Имаме си работа с много влиятелни хора, които са на важни постове и са впечатляващо богати … Колегите обаче имат необходимия кураж и зрялост да се справят с тези случаи”, похвали Ковеси своите служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа