Край на финансирането за Би Би Си, популистите ликуват

2091
Край на финансирането за Би Би Си, популистите ликуват
Снимка: Getty Images

Британското правителство обяви двугодишно замразяване на телевизионните лицензионни такси като по този начин постави под въпрос самото оцеляване на Би Би Си, британската компания за обществено радио и телевизия. Медията се финансира от годишен абонамент (лицензионна такса) в размер на 159 паунда, който потребителите са задължени да плащат.

„Би Би Си е национална институция, която заема уникално място в нашето културно наследство (...), но във време, когато семействата са изправени пред рязко покачване на разходите за живот, ние просто не бихме могли да поискаме от домакинствата, които работят усилено, да плащат още повече за техния телевизионен лиценз“, каза министърът на културата Надин Дорис пред британските депутати.

Министърът обяви, че цената на лицензионната такса, която Би Би Си искаше да увеличи до 180 паунда заради инфлацията, ще бъде замразена на 159 паунда за период до 2024 г., а след това тя „ще се увеличава според инфлацията за следващите четири години“.

Извинение на Би Би Си за измама с интервю с лейди Даяна през 1995 г.

"Непряката и истинска цел на измамите на г-н Башир беше принцеса Даяна", написа пенсионираният старши съдия Джон Дайсън след шестмесечн...

Отделно от това Надин Дорис заяви, че се преосмисля целия модел на дългосрочно финансиране на Би Би Си, след като през уикенда намекна в Twitter, че лицензионната такса може да бъде премахната след 2027 г. Тогава очевидно ще стартират нови преговори с правителството и по всяка вероятност медията ще може да се издържа чрез нови възможности, включващи абонаментна услуга, частична приватизация или пряко държавно финансиране.

Обявената мярка предизвика широко недоволство, тъй като Би Би Си е институция в Обединеното кралство, още повече, че в момента тя преминава през нелек период заради критики в липса на безпристрастност при отразяване на информацията. Освен това понастоящем медията има и бюджетни ограничения, които вече са довели до огромни съкращения в разходите й през последните години, предават световните агенции. Част от британската преса е разтревожена от новината, друга част ликува. Таблоидът "Дейли Мейл", например, в неделя излезе с корица, от която става ясно, че министърът на културата е „сразил“ Би Би Си. Обратно, "Гардиън" публикува дълъг анализ, в който прогнозата е, че тази реформа ще доведе до катастрофа тоест до преустановяване на общественото излъчване.

"Това е краят на Би Би Си, каквато я познават", коментира сътрудник на културния министър пред вестник "Мейл он сънди", добавяйки, че "дните на държавната телевизия са отминали".

Би Би си под натиск заради документален филм след смъртта на Даяна

Бъкингамският дворец е упражнил натиск над Би Би Си във връзка с планираното излъчване на документален филм, проследяващ събитията след...

Ричард Шарп, президентът на медията, и управляващият директор Тим Дейви заявиха, че са разочаровани от решението и настояха, че сегашната лицензионна такса показва „отлично съотношение между цена и качество“. Те напомниха, че приходите на Би Би Си от услугите й в Обединеното кралство вече са „с 30% по-ниски в реално изражение от това, което бяха преди десет години“.

Според много британски медии обаче това намерение на правителството е популистко и е част от цяла поредица от мерки, имащи за цел да позволят на премиера Борис Джонсън да си възвърне доверието. Министър-председателят на Великобритания преминава през най-тежката си криза, откакто дойде на власт през лятото на 2019 г., този път заради разкрития за партита, организирани на "Даунинг стрийт", докато Обединеното кралство живееше под строги ограничения заради пандемията. Предавайки опасенията на много публични личности, като например, актьора Хю Грант, депутатът от лейбъристката опозиция Луси Пауъл, отговорна за културните въпроси, нарече акцията „вендета“ срещу Би Би Си.

Засега Би Би Си ще продължи да получава 3,2 милиарда паунда годишно от лицензионни такси, но те няма да бъдат индексирани въпреки инфлацията. Очаква се без индексацията компанията да покрива по-малък брой събития и спорт. Вероятно това ще засегне  някои от най-популярните програми, принуждавайки я да се ориентира към по-евтини продукти и може би ще се стигне до закриване на някои от каналите и услугите й. Според „Гардиън“ това ще доведе до отлив на аудитория.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа