Кралят на Испания подписа закона за абдикацията си

17342
Кралят на Испания подписа закона за абдикацията си
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралят на Испания Хуан Карлос подписа закона, разрешаващ абдикацията му. По този начин той предаде щафетата на сина си, който в полунощ ще стане крал Фелипе Шести и ще положи клетва утре, информира АФП.

76-годишният крал, който беше много развълнуван и едва сдържаше сълзите си, подписа закона пред Фелипе, след което го прегърна. Церемонията се състоя в Кралския дворец в Мадрид, информира БГНЕС.

Испанският Сенат гласува абдикацията на Хуан Карлос

Испанският Сенат даде зелена светлина за възкачването на трона на новия крал Фелипе Шести след абдикацията на баща му Хуан Карлос, пр...

16 000 бели и червени цветя украсяваха улиците в чест на началото на царуването на Фелипе. Работници поставиха голям червен гоблен с извезан златист герб на предните врати на долната камара на парламента в центъра на Мадрид. Новият крал ще мине през тях, облечен в синя военна униформа с червения копринен шарф на главнокомандващия на въоръжените сили. Той ще положи клетва пред парламента утре сутринта.

"Има празнична атмосфера. Това е парти за новия крал. Целият испански народ вярва в него. Той е много способен и мисля, че ще бъде добър крал", казва минувачът Карлос Тесореро. Червено-жълтото испанско знаме се вееше от балконите в Мадрид, а две големи знамена бяха провесени на фасадата на кметството.

Фелипе юридически ще стане крал в полунощ, когато абдикацията на баща му влиза в сила, съобщиха официални представители на правителството. Съпругата на Фелипе - елегантната 41-годишна бивша водеща на новините Летисия, ще бъде кралица. Двамата имат две дъщери, седемгодишната София и осемгодишната Леонор, която ще стане най-младият пряк наследник на трона в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа