Кристалина Георгиева: Нужни са силни политически действия — ваксиниране, калибриране, ускоряване

2402
Кристалина Георгиева: Нужни са силни политически действия — ваксиниране, калибриране, ускоряване
Снимка: Getty Images

"Все още можем да постигнем поставените от МВФ, Световната банка, СЗО и СТО цели за ваксиниране на поне 40 процента от хората във всяка страна до края на тази година, и на поне 70 процента до края на първата половина на 2022 г.

Нуждаем се обаче от по-силен тласък" заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. В университета "Бокони" в Милано тя произнесе реч на тема „Преодоляване на разделенията и премахване на пречките пред възстановяването“.

МВФ изслушва Кристалина Георгиева за обвиненията в натиск над служители на Световната банка

Бордът на Международния валутен фонд ще изслуша във вторник управляващия директор Кристалина Георгиева по обвиненията в натиск над служ...

"Необходимо е рязко да увеличим доставките на дози за развиващите се страни. По-богатите държави трябва незабавно да изпълнят обещанията си за дарения.Заедно трябва да увеличим възможностите за производство и разпространение на ваксини и да премахнем търговските ограничения върху медицинските изделия. В допълнение към ваксините трябва да преодолеем и недостига на 20 млрд. долара в безвъзмездното финансиране за тестване, проследяване и терапия", посочи Георгиева.

По думите й колкото по-дълго продължи пандемията, толкова по-трайни ще бъдат разделенията между държавите и толкова по-труден и ще бъде изборът на мерки между разнороден набор от политики.

"Въпреки че централните банки по принцип могат да пренебрегнат преходния инфлационен натиск и да избягват затягане на коланите, докато не се получи по-голяма яснота за основната динамика на цените, те трябва да са готови да действат бързо, ако възстановяването се засили по-бързо от очакваното или рисковете от повишаване на инфлационните очаквания станат осезаеми. Но страните, които вече са изправени пред нарастващи инфлационни очаквания и по-устойчив ценови натиск, бяха принудени да затегнат мерките — труден избор в условията на изключително неравномерния ход на възстановяването", каза още тя.

"Ако не го направим, големи части от света ще останат неваксинирани и човешката трагедия ще добие още по-големи измерения. Този неуспех допълнително ще забави възстановяването. Възможно е през следващите пет години загубите на световния БВП да нараснат до 5,3 трилиона долара", предупреди Георгиева.

Джефри Сакс: Антикитайска истерия е в основата атаката срещу Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора за подправени данни на Световната банка, в ...

"На фона на мащабните глобални промени, които предстоят в близките години и десетилетия, ние виждаме три приоритетни въпроса за икономическата и финансовата стабилност: изменението на климата, технологичните промени и приобщаването", подчерта шефът на МВФ.

"Знаем, че борбата с изменението на климата е от решаващо значение за планетата и за благоденствието. Страшните предупреждения в последния доклад на Междуправителствената група за изменението на климата (МГИК) не оставят никакво съмнение, че трябва да действаме сега", каза още Кристалина Георгиева в своята реч.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа