Кристалина: Великобритания да внесе 1 млрд. евро в бюджета на ЕС

15685
Кристалина: Великобритания да внесе 1 млрд. евро в бюджета на ЕС

Великобритания трябва да внесе в бюджета на ЕС около 1 милиард евро, заяви еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева след заседание на Съвета на ЕС по икономиката и финансите.

"С нарастването на приноса на Великобритания расте и "британската отстъпка", така че според предварителни оценки плащането трябва да бъде в размер на около 1 милиард евро", посочи Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Първоначално ЕК поиска от Великобритания да направи допълнително плащане в размер на 2,1 милиарда евро до 1 декември. По-късно Лондон се договори за удължаване на срока до септември 2015 г.

"Британската отстъпка" представлява отчисление от годишната вноска на страната в бюджета на ЕС и бе извоювана от Маргарет Тачър през 1984 г. като форма на компенсация за това, че Великобритания няма голям селскостопански сектор и не се възползва достатъчно от фондовете на ЕС за селско стопанство.

Британският финансов министър Джордж Озбърн потвърди, че Великобритания се е договорила за намаляване наполовина на плащането към европейския бюджет. Той съобщи, че плащането ще се извърши на два транша през втората половина на следващата година.

ЕС удължи срока за доплащането на Великобритания

Финансовите министри от ЕС се съгласиха да удължат крайния срок от 1 декември до септември 2015 г., в който Великобритания да изплати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа