Кумецът на Путин, предал Украйна, си иска украинското гражданство и мястото в парламента

2504
Кумецът на Путин, предал Украйна, си иска украинското гражданство и мястото в парламента
Снимка: Zelenskiy Official / Telegram

Виктор Медведчук - украинският бизнесмен и проруски политик, чиято дъщеря е кръщелница на диктатора Владимир Путин - поиска от съдилищата в Украйна да възстановят украинското му гражданство и депутатския му мандат.

Медведчук, обвинен в държавна измяна в Украйна, призова още за отмяна на санкциите, наложени му от Съвета за национална сигурност и отбрана на страната. За това съобщи украинската обществена телевизия "Хромадске", цитирана от "Украинска правда".

Още: Хърватия предава на Украйна конфискуваната суперяхта на кумеца на Путин

Кой е Медведчук и каква е позицията му спрямо Украйна?

Понастоящем 69-годишният Медведчук живее в Москва. Той е създал "политическо движение" в Русия, наречено "Другата Украйна", чиито членове повтарят или допълват руските пропагандни наративи. Кумецът на Путин публично обвинява Киев за нежеланието му да прекрати войната (подпалена от руския диктатор), като твърди, че украинското правителство "многократно заявява, че не иска мир, а само повече оръжия и пари".

На 10 януари 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски отне украинското гражданство на Тарас Козак, Ренат Кузмин, Виктор Медведчук и Андрей Деркач - бивши депутати от забранената партийна фракция "Опозиционна платформа - За живот". Решението бе взето "въз основа на доказателства, представени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Държавната миграционна служба".

Съгласно Конституцията на Украйна - отнемането на гражданство води и до прекратяване на парламентарните правомощия, така че на следващия ден украинският парламент лиши горепосочените народни представители от техните мандати.

Още: Украинският кумец на Путин влезе политически в Сърбия: С руски наративи за Украйна

Снимка: Виктор Медведчук, Служба безпеки України

Съдебната сага

Месец по-късно, на 20 февруари 2023 г., Виктор Медведчук заведе дело във Върховния съд на Украйна. В иска си той настояваше да бъде върнато украинското гражданство на него и на бившите му съдружници. Медведчук твърди, че президентският указ за прекратяване на гражданството му е бил "незаконен, необоснован, произволен и приет в нарушение на Конституцията на Украйна". През март 2023 г. Върховният съд прие иска и откри производство по делото, като заседанията продължават и до днес.

Още: Кръщелницата на Путин следва висше образование благодарение на фалшификация

Съдейки по решенията на Върховния съд, вписани в съдебния регистър, Медведчук първо завежда дело срещу украинския президент Володимир Зеленски, а по-късно СБУ и Държавната миграционна служба са включени като трети лица.

На 25 януари 2024 г. СБУ подаде молба за приключване на делото. Службата определя иска на Медведчук като фалшив.

"Медведчук е на страната на Русия" - затова е отнето гражданството му

Вероятно след като преписката за отнемане на гражданството на Медведчук е била изпратена на президента Зеленски, СБУ е посочила руското гражданство на олигарха като причина за решението. Освен това Медведчук беше изпратен в Русия като част от размяна на военнопленници, което означава, че Москва е признала статута му на военнопленник.

Още: Турските медии разкриха подробности за размяната на Медведчук срещу командирите от "Азов"

СБУ също така информира съда, че Медведчук се е разграничил от Украйна, застанал е на страната на Русия, смята се за част от руския народ, повтаря твърденията на Путин относно причините за пълномащабното нахлуване в Украйна и използва всички политически възможности, с които разполага, за да провали усилията на Украйна да запази своята независимост.

Службата добави, че на 5 септември 2023 г. е представила писмени обяснения пред съда, в които се посочва, че разполага с "подходящи и допустими доказателства" за прекратяване на гражданството на Медведчук.

Въпреки това на 25 януари 2024 г. Върховният съд отхвърли молбата на СБУ за прекратяване на делото. По време на същото заседание все пак бе постановено СБУ да предостави копия от доказателствата за отнемането на украинското гражданство на Виктор Медведчук.

Кумецът на Путин се опитва да си върне парламентарния мандат и едновременно с това да се отърве от икономическите санкции, наложени му през 2021 г. Неговите представители също са подали искове във Върховния съд по тези въпроси.

Още: Кумът на Путин даде показания срещу бившия украински президент Петро Порошенко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа