Кумът на Путин даде показания срещу бившия украински президент Петро Порошенко

4966
Кумът на Путин даде показания срещу бившия украински президент Петро Порошенко
Снимка: стопкадър / Служба безпеки України

Службата за сигурност на Украйна публикува видеозапис от показанията на т.нар. кум на Путин Виктор Медведчук срещу бившия украински президент Петро Порошенко. На записа обвиненият в държавна измяна политик говори за схемата за извеждане от държавна собственост на част от магистралния нефтопровод „Самара - Западно направление“ от държавна собственост за по-нататъшно изпомпване през него на дизелово гориво.

Както твърди Медведчук във видеото, Порошенко се обърнал към него с молба да се свърже с руското ръководство, като гарантирал вземането на необходимите решения във всички украински инстанции.

Така, според Медведчук, той се е занимавал с въпросите на газопровода по искане на бившия президент на Украйна, съобщава СБУ.

Обвиненият в държавна измяна политик твърди, че Порошенко е похарчил 23 милиона долара за закупуването на тръбата: парите били изтеглени чрез фиктивни договори, а финансовият съветник Макар Пасенюк контролирал тези въпроси.

Освен това за година работа тръбопроводът заработил за собствениците си два пъти повече пари, отколкото били инвестирани в закупуването му - до 42 милиона долара. Посочва се, че след прекратяването на правомощията на Порошенко, от май 2019 г., изпомпването на дизел по магистралата е спряно.

Също така на записът депутатът разказва за друга схема - закупуването на въглища от така наречените ДНР и ЛНР през 2014-2015 г.

„В това беше задействана фактически цяла върхушка на държавния аапарат, като се започне от президента и се завърши с министри, служители на реда и тези, които пряко реализираха тази схема“, казва той.

СБУ твърди, че Медведчук е посочил конкретни имена на високопоставени служители, участващи в схемата - бивши чиновници, ексуправлението на Националната банка, народни депутати и представители на правоприлагащите органи: по-специално Макар Пасенюк, Валерия Гонтарева, Игор Кононенко, Владимир Демчишин , главният прокурор и вътрешният министър.

Адвокатът на Петро Порошенко - Игор Голован - заяви, че показанията на Виктор Медведчук за участието на Петро Порошенко в изтеглянето на нефтопровода от държавна собственост и закупуването на въглища от ДНР и ЛНР не отговарят на истината. Той също така нарече разкриването на показания "изключително пиар на СБУ".

Голован смята, че решението за публикуване на видеото с Медведчук е свързано със съдебното заседание по делото на петия президент. По думите му за днес е насрочена среща за изземане на имуществото на Порошенко, затова обнародването се явява „обикновен натиск върху съда“.

Виктор Медведчук, председател на политическия съвет на партия "Опозиционна платформа - За живот", е украински политик с близки лични връзки с руския президент Владимир Путин.

В Украйна са му предявени редица обвинения, Медведчук беше под денонощен домашен арест по факта на държавна измяна и подпомагане на терористични дейности, но по-късно превантивната му мярка беше променена. На 26 февруари Главната прокуратура разпореди на Националната полиция да провери присъствието на Медведчук на адреса, където той е под домашен арест. Медведчук обаче не беше там. На 18 март Личаковският съд в Лвов арестува политиката задочно.

Вечерта на 12 април се появи информация, че по време на специална операция служители на СБУ са задържали Медведчук, който в края на февруари е избягал от домашния арест. На 16 април той беше арестуван без право на гаранция.

На 20 декември 2021 г. Петро Порошенко беше заподозрян по три члена от Наказателния кодекс: финансиране на тероризъм, държавна измяна и подпомагане на дейността на терористична организация. Заплашват го до 15 години затвор с възможна конфискация на имущество.

Порошенко е заподозрян в това, че по предварително споразумение с група хора (включително с представители на висшето ръководство на Русия) е допринесъл за дейността на така наречените ДНР и ЛНР и закупуването на въглища от тези територии за държавни средства.

Защитата на Порошенко отрича обвиненията. Адвокатите на бившия президент и самият той смятат случая за политически мотивиран.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия ще разгледа възможност за замяна на кума на Путин за азовци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа