Кюрдите в Германия критикуват забрана на протест срещу Ердоган

906
Кюрдите в Германия критикуват забрана на протест срещу Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver

Голямата кюрдска общност в Германия съобщи, че ѝ е било „забранено“ от властите в Берлин провеждането на митинг край Бранденбурската врата по време на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган този месец.

Вместо да се стекат на 29 септември край символа на германското единство, кюрдите ще се съберат на „Потсдамер плац“ в деня на пристигането на Ердоган. Очаква се на протеста да се съберат около 10 000 души.

Гърция засилва контрола по границите си след бягството на кюрдите от Сирия

Гръцките власти са изпратили допълнителни сили на сухопътната граница на страната с Турция, готвейки се за нова вълна мигранти от Близк...

Михаел Гасен, говорител на берлинската полиция, подчерта, че протестът не е бил забранен, а района на Бранденбургската врата е ангажиран за подготовка на провеждането там на Деня на обединението на Германия на 3 октомври.

Но в гневно изявление кюрдската общност в Германия критикува решението, твърдейки, че „извънредните мерки за сигурност...значително възпрепятстват свободата да се демонстрира".

Лидерът на общността Али Ертан Топрак каза, че това ограничение означава "съмнително послание от страна на властите да ограничат правата на демократите в полза на един деспот".

Гасен обаче каза пред АФП, че "по време на посещението на Ердоган вече ще се разработят етапи за празненствата на 3 октомври", поради което провеждането на демонстрация няма да е възможно. "Помолихме организаторите да предложат друго място, но те отмениха протеста", добави той.

Турция отхвърли френско посредничество с кюрдите

Турция отхвърли френското предложение за посредничество със Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдската милиция, смя...

В Германия живеят около милион кюрди, много от които са от турски произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа