Латвия прие закон за строителство на инфраструктура на границата с Беларус

1917
Латвия прие закон за строителство на инфраструктура на границата с Беларус
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сеймът на Латвия прие днес на извънредно заседание окончателно закон „За строителството на инфраструктура на външната сухопътна граница”, разработен за бърз и ефективен процес на преустройване на границата с Беларус. Това се казва в прессъобщение на парламента, предава БГНЕС.

„Предвид промените в международната среда за сигурност и факта, че броят на случаите на незаконно преминаване на латвийско-беларуска граница бързо се увеличава, нараснаха и рисковете, свързани със защитата и сигурността на границата. Затова трябва да се осигури колкото е възможно по-скоро строителството на инфраструктура, необходима да бъде защитена външната граница”, се казва в съобщението.

В Латвия вече е разрешено на бизнеса да уволнява неваксинирани

В Латвия парламентът прие поправка в закон, която позволява на работодателите да уволняват свои служители, отказали да се ваксинират ср...

Законът предвижда държавните и общинските институции, както и други ведомства да разглеждат и решават приоритетно всички заявления и въпроси, свързани с преустройството на границата. Същото се отнася и за въпроси, свързани с отчуждаването на недвижими имоти, необходими за въвеждане в експлоатация на инфраструктурата по границата.

Територията за строителството на инфраструктурата ще се определя от Държавната гранична служба със съдействието на Държавната агенция за осигуряване, а със самото строителство ще се занимава Държавната служба за недвижими имоти, която ще управлява и контролира строителните дейности, ще сключва договори и т.н. Надзорът е поверен на Министерството на вътрешните работи.

Заради наплива от нелегални мигранти, които се опитват да влязат в Латвия от Беларус, правителството на страната въведе от 11 август до 10 ноември извънредна ситуация по границата, след което я удължи до 10 февруари 2022 г.

С цел борба с нелегалната миграция преди няколко години Латвия обяви намерението си да оборудва 173 км от границата с Беларус, включително да издигне ограда с дължина 135 км. Стойността на проекта беше оценена на 27,6 милиона евро, а работата беше планирана да бъде завършена през 2021 г., но поради установените от Сметната палата недостатъци строителният процес все още не е завършен. През август правителството одобри финансиране от 1,7 милиона евро за поставяне на временна ограда от бодлива тел на границата. За изграждането на граничната инфраструктура са необходими общо около 30 милиона евро. По-рано днес външният министър на Латвия Едгар Ринкевич предупреди, че ситуацията по границата може да се изостри.

Латвия въвежда локдаун до 15 ноември

Латвия обяви, че въвежда локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус, предад...

Той изключи варианта, предложен от руския външен министър Сергей Лавров, за сключване на споразумение между ЕС и властите в Беларус за прием и настаняване на мигранти на беларуска територия, подобно на сделката между ЕС и Турция.

„Не смятам, че можем да сравняваме ситуацията, в която се оказа Турция”, смята Ринкевич. Той подчерта, че мигрантският поток в Беларус е организиран от Лукашенко и хората не попадат просто така в страната, затова хибридната война не може да бъде спряна със същите средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа