Лавров: САЩ да използват влиянието си за спиране на бойните действия в Украйна

21287
Лавров: САЩ да използват влиянието си за спиране на бойните действия в Украйна
Снимка: Getty Images

Русия се обърна към САЩ с призив за действия, чрез които да се спре насилието в Украйна. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е призовал американския държавен секретар Джон Кери да използва своето влияние в източноевропейската страна за целта, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Лавров е подчертал, че наказателната операция в Югоизточна Украйна хвърля страната в братоубийствен конфликт. Министърът е призовал САЩ да употребят цялото свое влияние, за да принудят покровителствения от тях режим в Киев, обявил война на собствения си народ, незабавно да прекрати бойните действия в югоизточните райони, да оттегли войските и да освободи участниците в протестни действия”, се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи.

ЕС дискутира евентуални допълнителни санкции за Русия на 5 май

Представители на държавите-членки на Европейския съюз ще обсъдят в понеделник дали на Русия да бъдат наложени допълнителни санкции. В Б...

Лавров също така е отбелязал, че все още има шансове за разрешаване на ситуацията по мирен път, при условие, че в процеса участват всички региони и „Десен сектор” бъде обуздан.

Масовите безредици, довели до гибелта на десетки, са били организирани от сепаратисти, с поддръжката на одеската милиция. Това заяви при извънредната си визита в Одеса първият вицепремиер на Украйна Виталий Ярема, предаде регионалното издание www.dumskaya.net. Той отбеляза, че сред задържаните и пострадалите има чуждестранни граждани, но замълча за подробности заради следствената тайна.

Междувременно заупокойни богослужения за жертвите на сблъсъците в Одеса бяха проведени на Куликовското поле и Греческая улица в града.

„С разкъсано от болка сърце от загубите, изразявам дълбоко съболезнование на семействата, роднините и близките на загиналите в тази страшна трагедия. Молим се за успокоението на техните души”, заяви митрополитът на Одеса Агафангел.

Песков: Вече нищо не може да накара хората в Югоизточна Украйна да се разоръжат

След трагичните събития в Одеса, за Русия или която и да било друга страна ще бъде практически невъзможно да убеди хората в югоизточн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа