"Лека" ваксина ще пази от тежко протичане на коронавирус

5387
"Лека" ваксина ще пази от тежко протичане на коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

"Лек вариант" на ваксината срещу новия коронавирус - "лайт ваксина", тоест ваксиниране само с една от предвидените в имунизацията две дози от ваксината, ще защитава организма от инфекцията не за дълго, но може да предотврати тежко протичане на COVID-19 с фатален край, предаде ТАСС. Агенцията цитира изказване на директора на руския Нaционален изследователски център "Гамалея" Александър Гинцбург.

В института бе разработена първата руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Гинцбург даде разясненията, след като по време на годишната си пресконференция днес руският президент Владимир Путин каза, че е възможно учените да разработят "лайт ваксина" срещу коронавируса, която ще е ефективна за по-кратък период от време, но така ще се създаде възможност да се ваксинират бързо повече хора.

Напредват изпитанията на втората руска ваксина

Изпитанията на втората руска ваксина срещу новия коронавирус "Епиваккорона", създадена от центъра "Вектор", ще приключат през януари. Т...

"Този компонент ще действа далеч под 100 процента, а за ваксинираните от различни категории ще се различава – за една категория ще е 85 процента, за други е възможно да се отклони в една или друга посока. Но главното е, че този подход ще позволи да се обхване по-голям брой от населението и да се предотвратят тежки случаи на инфекцията с летален край. В същото време продължителността на действие няма да е голяма", каза Гинцбург за тв канала "Русия-24", цитиран от 24 часа.

Съвместните тестове на центъра "Гамалея" с британския университет Оксфорд и британско-шведската компания AstraZeneca може да започнат в най-скоро време, каза още Гинцбург. "Нашите британски колеги и AstraZeneca имат само един компонент и нямат ефективен усилващ компонент. Ако при втората доза, както ни показаха колегите, се използва първия компонент, настъпва усилване на имунитета, но в много незначителна степен. Затова между Руския фонд за преки инвестиции и AstraZeneca бе постигната договореност за възможност за провеждане на клинични изпитания, в които първата доза да е създадената в Оксфорд, а втората – тази, която е в състава на ваксината "Спутник V", каза директорът на института "Гамалея".

Междувременно университетът в Оксфорд обяви, че разработената там ваксина предизвиква по-силен имунен отговор при прием на две пълни дози, отколкото на една доза и половин доза бустер, но са нужни още изследвания, предаде Ройтерс. Публикуваните междинни резултати от клиничните изпитания на потенциалната ваксина показват, че ваксината стимулира функциите на антителата и Т-клетките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа