Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Лека" ваксина ще пази от тежко протичане на коронавирус

17 декември 2020, 22:25 часа • 5377 прочитания

"Лек вариант" на ваксината срещу новия коронавирус - "лайт ваксина", тоест ваксиниране само с една от предвидените в имунизацията две дози от ваксината, ще защитава организма от инфекцията не за дълго, но може да предотврати тежко протичане на COVID-19 с фатален край, предаде ТАСС. Агенцията цитира изказване на директора на руския Нaционален изследователски център "Гамалея" Александър Гинцбург.

В института бе разработена първата руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Гинцбург даде разясненията, след като по време на годишната си пресконференция днес руският президент Владимир Путин каза, че е възможно учените да разработят "лайт ваксина" срещу коронавируса, която ще е ефективна за по-кратък период от време, но така ще се създаде възможност да се ваксинират бързо повече хора.

"Този компонент ще действа далеч под 100 процента, а за ваксинираните от различни категории ще се различава – за една категория ще е 85 процента, за други е възможно да се отклони в една или друга посока. Но главното е, че този подход ще позволи да се обхване по-голям брой от населението и да се предотвратят тежки случаи на инфекцията с летален край. В същото време продължителността на действие няма да е голяма", каза Гинцбург за тв канала "Русия-24", цитиран от 24 часа.

Съвместните тестове на центъра "Гамалея" с британския университет Оксфорд и британско-шведската компания AstraZeneca може да започнат в най-скоро време, каза още Гинцбург. "Нашите британски колеги и AstraZeneca имат само един компонент и нямат ефективен усилващ компонент. Ако при втората доза, както ни показаха колегите, се използва първия компонент, настъпва усилване на имунитета, но в много незначителна степен. Затова между Руския фонд за преки инвестиции и AstraZeneca бе постигната договореност за възможност за провеждане на клинични изпитания, в които първата доза да е създадената в Оксфорд, а втората – тази, която е в състава на ваксината "Спутник V", каза директорът на института "Гамалея".

Междувременно университетът в Оксфорд обяви, че разработената там ваксина предизвиква по-силен имунен отговор при прием на две пълни дози, отколкото на една доза и половин доза бустер, но са нужни още изследвания, предаде Ройтерс. Публикуваните междинни резултати от клиничните изпитания на потенциалната ваксина показват, че ваксината стимулира функциите на антителата и Т-клетките.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес