"Льо Монд": Какофонията в позициите на Европа за Киев е скандална

18401
"Льо Монд": Какофонията в позициите на Европа за Киев е скандална

Френският всекидневник "Льо Монд" посвети днешната си редакционна статия в електронното издание на събитията в Украйна. Позицията на журналистите във вестника е, че Европейският съюз трябва да действа с твърда ръка в излязлата вече от контрол ситуация в Киев и останалите градове на бившата съветска република:

Приспани от илюзията, че нищо няма да се случи в Украйна преди края на Зимните олимпийски игри в Сочи, западняците се събудиха в сряда, 19-и февруари, с ужасяващи снимки от центъра на Киев, обляни в кръв и огън.

Плевнелиев осъди насилието в Украйна

Държавният глава Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава политическите лидери в страната да поемат отго...

След три месеца "на нож" между проевропейската опозиция, чиято мобилизация не трепна дори в зимните студове, и режима, управляван от Москва и водещ политика към най-лошото, насилието изглежда достигна точка, от която няма връщане назад. Смъртта на близо 25 души във вторник - жертвите са най-вече от демонстрантите, но има и от редиците на силите за сигурност, както и тежкото състояние на стотици ранени, радикализираха позициите на всеки гражданин в страната. Днес в Киев, никой няма повече доверие на никого.

Ситуацията в столицата и в почти всички региони на Украйна сега е изключително опасна. В бившата съветска република има много войници - от миналото и настоящи, обучени да се бият. Държавата е с население от 45 милиона и разполага с много оръжие.

Лидерите на опозицията са разделени по въпроса за стратегията, която трябва да следват, и имат все по-малко контрол върху онова, което се е превърнало във въстанническо движение. Що се отнася до президента Виктор Янукович, чието поведение не изненадва, след отпуска си по болест преди две седмици, той се направи на отсъстващ и отказа да отговори на телефонните обаждания на германския канцлер Ангела Меркел и на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Точно в телефонен разговор по-рано през януари, когато беше дадена първата жертва на протестите, Барозу заплаши президента на Украйна със санкции, ако репресиите продължат. В момента е очевидно, че предстои истинска екзекуция от Европейския съюз. Той със сигурност ще наложи санкциите, които вече са известни. Те ще бъдат съвсем целенасочени, ще са персонални. Ще са лично срещу лидерите, отговорни за репресиите и техните авоари, намиращи се в европейските столици, включително Виена, Лондон и Никозия.

ООН иска независимо разследване в Украйна

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай осъди кървавото насилие в Украйна и призова за "спешно и независимо разследва...

Проблемът обаче е друг. Въпреки че са от съществено значение, тези санкции най-вероятно вече са остарели и закъснели. Кризата се намира във възходяща спирала за украинците и за Европа. Няма вече личност нито в Брюксел, нито в Москва, която да е в състояние да предскаже какво ще се случи оттук-нататък. Но ако искаме да помогнем на украинците да намерят отново пътя на диалога, Европейският съюз трябва да заговори най-накрая в един глас и той трябва да е твърд.

Какофонията в реакциите от европейските столици на драматичния развой на събитията във вторник вечер в Киев е скандална. Въпросът не е да даваме на Украйна обещания, които не можем да изпълним, а да преутвърдим силно и единно ценностите на Европейския съюз, заради които стотици хиляди украинци се борят от три месеца. Трябва да се прибегне към средствата за натиск на разположение на Европа. Това е минимумът, който чакаме от Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Жозе Мунел Барозо, които напълно правилно днес се срещат в Париж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа