Литва заложи пак на жена-президент, Качински печели в Полша

11047
Литва заложи пак на жена-президент, Качински печели в Полша
Снимка: Getty Images / Guliver

Победител на евроизборите в Полша е опозиционната консервативна партия "Закон и справедливост" (ЗиС) на бившия премиер Ярослав Качински, предаде БГНЕС.

При преброяване на 91% от бюлетините партията има подкепа на 32,35% от избирателите.

Втора е управляващата партия "Гражданска платформа" (ГФ) на действащия премиер Доналд Туск, която е предпочетена от 31,29% от гласувалите поляци. Двете партии ще имат 19 от общо 51-те евромандата, които се полагат на Полша.

Трети е "Съюзът на демократичвите леви сили" (СДЛС) с 9,55%, който ще разполага с 5 мандата. По 4 евродеутатски кресла в Брюксел ще имат еврофобските "Нови десни" (7,06%) и Полската селска партията (7,21%). Останалите партии не са преодоляли 5-процентната бариера.

Вижте имената на новите български евродепутати

На вчерашните избори за депутати в Европейския парламент страната ни избра следните кандидати. От ГЕРБ: Томислав Пейков Дончев, Андрей...

Същевременно президентът на Литва Далия Грибаускайте спечели втори мандат на балотажа от президентските избори тази неделя. Победата й бе призната от нейния съперник Зигмантас Балчитис, информира Агенция "Фокус".

В речта си след обявяване на резултатите Грибаускайте изтъкна, че досега нито един президент на Литва не е бил преизбиран и определи изхода от изборите като „историческа победа за всички”. Грибаускайте беше и част от Европейската комисия.

След преброяване на 70% от бюлетините президентът с изтичащ мандат имаше подкрепата на 57% от гласоподавателите. Балчитис пък е събрал 42% от гласовете.

Често наричана „Балтийската желязна лейди”, Грибаускайте показа голяма твърдост пред Русия по време на украинската криза. Докато нейният опонент бе съсредоточил кампанията си върху социални въпроси, Грибаускайте посвети кампанията си на националната сигурност на фона на опасенията от действията на Русия, която присъедини Крим към територията си и която не се колебае да действа твърдо в граничещия с Литва руски анклав Калининград.

ГЕРБ продължава да мачка БСП при над 50% преброени бюлетини

Десницата печели – това са първите, по-обобщени изводи от провелите се през последните четири дни избори за Европейския парламент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com