Масови демонстрации против ограниченията срещу коронавируса в няколко държави

3654
Масови демонстрации против ограниченията срещу коронавируса в няколко държави
Снимка: Getty Images/Guliver

Сблъсъци на демонстранти с полиция се наблюдават днес на няколко места по света. В Швеция, Финландия, Турция и Франция напрежението расте и заради извършени стотици арести, информира БГНЕС. Правоохранителните органи в Стокхолм разпръснаха неразрешена демонстрация срещу ограниченията вследствие на пандемията от коронавируса. Общо няколкостотин души дойдоха на митинга на площад „Norra Bantorget“ в централната част на града. Организаторите на демонстрацията смятат, че въведените ограничения за намаляване на разпространението на инфекцията ограничават индивидуалната свобода и нарушават правата на гражданите.

Около 300 са и участниците в митинг срещу ограниченията заради коронавируса във финландската столица Хелзинки, съобщи градската полиция. Полицията блокира движението на протеста и на този етап той е разпръснат. Демонстрацията продължава на части. Понастоящем във Финландия има ограничения за събиране на групи от повече от шест души поради епидемиологичната ситуация.

Протестиращите вече ще се събират всеки четвъртък пред Президентството

Протестите срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев вече няма да са всеки ден, както беше досега. Това съобщав...

Турската полиция задържа над 200 души, които се опитваха да проведат първомайски митинг в Истанбул напук на забраната, свързана с пандемията от коронавируса. Кабинетът на губернатора на Истанбул съобщи, че са задържани 212 души. На кадри се вижда как полицията изстрелва сълзотворен газ и влачи протестиращи по земята. Най-малко 11 души също са били задържани в Анкара след опит за провеждане на първомайски демонстрации, съобщават местни медии.

Шествия се провеждат и в много градове на Франция. Според властите в тях участват около 100 000 демонстранти. Министерството на вътрешните работи се опасява, че мирните действия могат да прераснат в сблъсъци с полицията, предвид многобройните призиви в социалните мрежи, които радикалните групировки разпространяват. В Лион полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне агресивни протестиращи. Общо около 3 000 души са се събрали там. Задържани са петима души.

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията и на Площада на Републиката в Париж, където агресивни младежи в черни якета и маски започнаха да хвърлят предмети по полицаите. Някои участници се опитваха да палят кофи за боклук. Най-малко 17 души са били задържани от началото на сутрешните демонстрации там.

"Жълтите жилетки" се присъединиха към главната колона и се смесиха с тълпата. Призиви за запазване на работните места и осигуряване на достойни заплати са допълнени от традиционните искания на „жилетките“ за оставка на вътрешния министър и установяването на народни референдуми за обсъждане на важни законопроекти за страната, както и скандирания, познати от миналите им митинги в подкрепа на движението и с критики към полицията. Според Министерството на вътрешните работи в Париж има от 400 до 600 души, които застрашават обществения ред по време на демонстрациите.

Автопоход и блокада готвят протестиращите - вижте кога и къде

В утрешната събота (27 март) се навършват 262 дни от антиправителствените протести у нас. По този повод недоволните граждани организира...

Недоволни в Марсилия маршируваха под силен дъжд. По-късно към тях се присъединиха членове на профсъюзи, ''жълти жилетки'' и други участници в Нант, Лион, Лил, Бордо, Страсбург и няколко други града. В същото време Френската демократична конфедерация на труда (CFDT) обяви, че за да предотврати епидемията, няма да организира шествия и ще проведе виртуален митинг.

"Малко по малко недоволството започва да избухва, днес е невъзможно да се работи в недостойни условия, да се занимаваш с деца и възрастни хора, а след това да не получаваш справедлива заплата. Затова днес мобилизацията набира скорост и ние трябва да продължим с искането за връщане на производството във Франция и увеличаване на заплатите", заяви националният секретар на Френската комунистическа партия Фабиен Русел на демонстрация в Лил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа