Мелони отговори: За свободата на словото, за стрелящ депутат и за Украйна

1896
Мелони отговори: За свободата на словото, за стрелящ депутат и за Украйна
Снимка: Getty images

Италиански журналисти бойкотираха годишната пресконференция на италианския премиер Джорджа Мелони в знак на протест срещу законопроект, който, според тях, заглушава гласа им, предаде Франс прес.

Бойкотът беше от страна на членове на Националната федерация на италианската преса. Техните места в залата за пресконференции в сградата на италианския парламент, където се проведе пресконференцията на Мелони, останаха празни. Журналистите протестираха срещу законопроект, приет в Камарата на депутатите миналия месец, но по който предстоят дебатите в Сената.

По време на пресконференцията Карло Бартоли, председател на Националния орден на журналистите, организиращ годишната пресконференция на Мелони, показа празните места, на които е трябвало да седят неговите колеги от Федерацията. "Обезпокоени сме от една законодателна промяна, която може да изложи на опасност информациите в съдебната система", заяви той и подчерта, че става дума за мярка, която намалява правото на гражданите на свободна информация.

Още: Италия заплаши да наложи вето върху новите фискални правила на ЕС

За какво става въпрос

Предложеният нормативен акт забранява на журналистите да публикуват данни относно арестите на публични личности преди края на предварителното разследване. Предложението е внесено от член на центристката партия "Действие".

На пресконференцията Мелони се защити, като подчерта, че става дума за парламентарна, а не за правителствена инициатива за законодателна мярка. Но същевременно тя защити тази мярка и каза, че не вижда в нея опит да се запуши устата на журналистите, а опит за постигане на баланс между правото да информираш и правото на гражданите да бъдат защитени, преди да бъдат осъдени и преди да могат да упражнят правото си на защита. Чрез тази мярка такива граждани няма да се озоват в медиите и тяхната чест няма да бъде изложена на риск, обясни премиерът.

Според антисистемното "Движение 5 звезди" тази законодателна мярка цели да остави ненаказани действията на корумпирани личности.

Още: След сексистки изказвания: Мелони се раздели с приятеля си

Пресконференцията на Мелони

Въпреки бойкотът, десетки журналисти присъстваха на пресконференцията на Мелони, която продължи над 3 часа и на която Мелони отговори на редица въпроси, сред които такива за бюджета на Италия, за европейския стабилизационен механизъм, за италианската политика в областта на миграцията, за отношенията с Африка, за изкуствения интелект, за приоритетите на италианското ротационно председателство на Г-7, за антисемитизма и войните в Украйна и в Ивицата Газа, за приватизацията на компании с държавно участие и много други теми. Специално за Украйна Мелони беше категорична, че подкрепа с оръжия за нападнатата от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна трябва да продължи - иначе войната ще се разпространи по-близо и до Италия:

По време на годишната си пресконференция Мелони се ангажира да участва в телевизионен дебат с лидерката на италианската опозиция Ели Шлайн, предадоха РАИ Нюз и АНСА.

Освен това, италианският премиер отстрани временно от партията си депутат, носил пистолет на новогодишно парти, който произвел изстрел, при което беше ранен човек. "Поисках депутатът Емануеле Поцоло да бъде изправен пред етичната комисия на "Италиански братя" и докато се чака нейното решение, той да бъде отстранен от партията", заяви на годишната си пресконференция Мелони.

Още: Правителството на Мелони ще улесни износа на оръжие за воюващи и авторитарни държави

Италианската прокуратура вече е стартирала разследване по случая, пише БТА.

Пресконференцията трябваше да се проведе в края на миналата година, но беше отложена на два пъти заради здравословен проблем на Мелони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа