Меркел 30 г. след обединението на Германия: Разделението все още е факт

2829
Меркел 30 г. след обединението на Германия: Разделението все още е факт
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато пада Берлинската стена, Ангела Меркел е на 35 години. В интервю пред сп. "Der Spiegel" тя говори за мечтите си като гражданин на ГДР, трудния диалог между Изтока и Запада - и възхода на Алтернатива за Германия по време на нейното управление.

В интервюто 65-годишният канцлер разказа за значението на 9 ноември 1989 г. и последствията за нейния живот. След обединението Меркел успешно се кандидатира за Бундестага през 1990 г., става министър на жените в кабинета на партийния си колега Кол.

Макрон и Меркел хармонизират позициите си преди срещата на върха

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведат преговори в сряда за втори път тази седмица, за...

Какво би станало с нея, ако тези дни ГДР празнуваше 70-годишнината си? "В крайна сметка бих могла да реализирам мечтата си", казва Меркел. "В ГДР жените се пенсионираха на 60 години, така че преди пет години щях да си взема паспорта и да пътувам до Америка." Пенсионерите от ГДР се радваха на свобода на пътуване.

Описвайки как би обиколила Щатите, за да види нейното многообразие, Меркел казва, че макар да не обича колите, щяла да направи пътешествието си на колела и то на "нещо, по-добро от "Трабант".

Канцлерът прави един вид баланс на германските вътрешни отношения 30 години след падането на Стената. Тя говори за политически грешки и дефицити в диалога между Изтока и Запада, критикува дебата за свободата на изразяване и вместо това иска повече смелост.

Меркел описва и адаптацията на източногерманците към начина на живот във ФРГ след обединението на двете Германии през 1989 г.

По отношение на това как се чувстват днес източногерманците, канцлерът отговаря така: "Има едно нещо, което много западни германци трудно успяват да разберат – че дори в диктатура може да има успешен живот. Имахме приятели и семейства, с които празнувахме рождени дни и Коледа, или споделяхме тъга", но това винаги се правило като се проявявала бдителност по отношение на държавата. Но в същото време не всеки ден на източногерманците се е определял от факта, "че не можехме да пътуваме до Америка, а само до Унгария или България".

Неясно дали Макрон ще склони за преговори с Македония

Дали е разговаряно за дата за преговори за Северна Македония, не стана ясно, след срещата в неделя на френския президент Еманюел Макрон...

Попитана какво е обяснението, че в три източни германски провинции днес сред най-влиятелните политически сили се нареди Алтернатива за Германия (АзГ), която е "ксенофобска и отчасти фашистка", тя е на мнение, че "9 ноември 1989 г. е и ще остане момент на щастие в германската история. Толкова много хора от ГДР са мечтали за свобода между 1949 и 1989 г. - и изведнъж стана възможно да говорим за това публично!… И дори днес всеки може да говори".

"Знам, че за източните германци от определено поколение животът стана свободен с мирната революция, но не винаги по-лесен. Знам също, че освен успешните региони има и такива, в които селата се изпразват, защото децата и внуците са напуснали. Независимо от това, днес, 30 години по-късно, също така трябва да е ясно и още нещо: дори човек да не е доволен от обществения транспорт, медицинските грижи, действията на държавата като цяло или от собствения си живот, няма право на омраза и презрение към други хора или насилие. Не може да има толерантност към подобно поведение", коментира Меркел.

Попитана не е ли разочарована от това, че много източногерманци били разочаровани от нея и поради това избрали да подкрепят Алтернатива за Германия, Меркел отговаря: "Не. Виждам моята задача - да работя за всички хора в Германия".

На констатацията на журналистите от "Der Spiegel", че в кабинета освен Меркел има само още една източногерманка и че шефовете на 30-те най-големи и най-добре представящи се германски компании са западногерманци, Меркел отговаря: "Някой току-що ми каза, че нито един немски университет не се управлява от един или друг източногерманец. Това не е просто странно, а истински дефицит. Предстои ни много работа. Причината може да се крие във факта, че мнозина вече бяха твърде стари през 1989/90 г. С моите 35 години щях трудно да се изкача по кариерната стълбица в икономиката. Всеки, който по това време е бил дете, може, разбира се, да стигне до най-високи позиции. Човек трябва да ясен и убедителен, за да направи кариера – за което мога да само да насърча източногерманците. Но отново: това състояние не е добро."

Превод: БГНЕС

Ангела Меркел почете паметта на жертвите в Хале, Юнкер осъди атаката (СНИМКИ И ВИДЕО)

Хиляди се събраха в синагогата в Берлин да почетат паметта на жертвите на стрелбата в Хале. Към тях се присъедини и канцлерът Ангела Ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа