Меркел не подкрепя кандидатурата на Щайнмайер за президент

677
Меркел не подкрепя кандидатурата на Щайнмайер за президент
Снимка: Getty Images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не подкрепя издигането на сегашния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер за президент на ФРГ на следващите президентски избори. Това твърди Spiegel, като се позовава на собствени източници в управляващата коалиция.

Християндемократическият съюз (ХДС), възглавяван от Меркел, и Социалдемократическата партия (ГСДП), член на която е Щайнмайер, са коалиционни партньори. Затова се очаква те да издигнат единен кандидат. Меркел обаче заявила на партньорите си в коалицията, че ХДС не е съгласна с издигането за висшия държавен пост на кандидат на социалдемократите, пише седмичникът.

Мандатът на сегашния президент Йоахим Гаук изтича през 2017. Досега Гаук, който е на 76 г., не е обявил плановете си. Не е ясно дали ще се кандидатира отново. Меркел вече се е изказвала за това Гаук да остане на поста за още четири години.

Президентът на ФРГ се избира от Федералното събрание. То се състои от 1240 делегати, половината от които депутати в Бундестага и половината – представители на парламентите на федералните провинции. Те избират държавния глава сред кандидатите, представени от политическите партии.

Меркел позволи на Турция да разследва германски комик, обидил Ердоган

Правителството на Германия взе решение да не възпрепятства започналото разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в еф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа