Меркел: Западните Балкани са част от обединена Европа

2098
Меркел: Западните Балкани са част от обединена Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Убедена съм, че бъдещето на Западните Балкани е в истинска обединена Европа", заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата виртуална среща на върха на Берлинския процес, планирана за понеделник, домакин на която е Германия. Във видеопослание Меркел заяви, че е щастлива, макар че това ще бъде само виртуална среща, тя ще позволи да продължи работата с държавните и правителствените ръководители на Западните Балкани - процес, започнал през 2014 г. като Берлинския процес , по инициатива на Германия, цитира думите й скопският телевизионен канал “Нова ТВ“.

Тя отбеляза, че е постигнато много от създаването на Берлинския процес, чиято цел е да допринесе конкретно за регионалната стабилност и мирния диалог.

Зоран Заев и Еди Рама: ЕС се провали със Западните Балкани

Тук сме заедно с моя приятел, колега, другар и брат Еди Рама. Днес Европа има проблем. Голямата визионерска идея за обединена Европа дн...

„Западните Балкани са непосредствен съсед на ЕС. Това е част от Европа, където раните от войната все още не са заздравели и много граждани на тази област също живеят в Германия. За мен е ясно, че страните от ЕС трябва да имат интерес от мирното развитие на Западните Балкани. "Ние носим отговорност да постигнем практически напредък в тази част на Европа," каза Меркел.

Германският канцлер добави, че Берлинския процес вече е постигнал известен успех и в това отношение тя специално отдели наскоро създадения Младежки форум. Тя подчерта, че това, което отдавна се смяташе за невъзможно, най-накрая е възможно и това е обменът на студенти от различни религии и етноси.

Това е практически принос за мира, каза Меркел, добавяйки, че взаимното признаване на дипломи, сътрудничеството в науката и напредъкът в инфраструктурните проекти са стъпки, водещи до по-силен трансграничен обмен между гражданите в региона и преодоляване на предразсъдъците.

„Всичко това води страните от Западните Балкани напред към общата цел да изпълнят условията за членство в ЕС. "Убедена съм, че рано или късно бъдещето им наистина ще бъде в обединена Европа", каза тя.

Заев: Всеки разговор за бъдещето на Европа без Западните Балкани е безсмислен

Западните Балкани са изтощени от исторически недоразумения и затова ние като съвременни политици трябва да гледаме напред и да търсим р...

Меркел посочи, че на Западните Балкани все още има много предизвикателства, че недоверието и национализмът не са изчезнали и двустранните спорове могат да се разпалят всеки момент, поради което е необходимо помирение. Това, казва тя, означава да се преодолее миналото и да се направи всичко възможно бъдещите поколения да живеят в мир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа