X
 
 

Местят останките на Франко от мавзолея в Испания

838 0
photo of Местят останките на Франко от мавзолея в Испания
Снимка: Getty Images/Guliver
Испания ще премахне останките на диктатора генерал Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид на 24 октомври, съобщи правителството, цитирано от АФП.

Те ще бъдат преместени в държавния пантеон „Мингорубио-Ел Пардо“ в държавното гробище на около 20 километра северно от испанската столица и ще бъдат поставени до тези на съпругата му.

Внукът на Франко влиза в затвора 2,5 години

Внукът на испанския диктатор Франсиско Франко (1892-1975) Франсиско Франко Малтинес-Бордиу беше осъден на 30 месеца затвор за лошо шофи...

Това действие се обсъжда отдавна от симпатизантите на лявото правителство, но срещна яростната съпротива на наследниците на Франко и на мнозина от десницата. То съживява старите напрежения от гражданската война в Испания през 30-те години и последвалото четири десетилетия управление на Франко.

Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в „Долината на загиналите“ западно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило.

Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 година.

Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но президентът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година.

Върховният съд разреши ексхумацията на диктатора Франко

Върховният съд на Испания разреши ексхумацията на тялото на покойния диктатор генерал Франко. С това беше одобрено решението на правите...

Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана, пише БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално