Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

1294
Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа
Снимка: iStock

Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за справяне с енергийната криза. Срещата в Люксембург се проведе след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел миналата седмица, на която те не постигнаха съгласие по предложението на Европейската комисия за ограничаване на цените на газа.

Енергийните министри се договориха за допълнителна среща на 24 ноември, заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела след срещата, която той председателстваше.

Сикела заяви, че министрите от 27-членния блок имат "различни виждания" за това дали да се сложи таван на цената на природния газ, търгуван в холандския хъб Title Transfer Facility (TTF).

"След одобрението и насоките на Европейския съвет от миналата седмица сега проведохме по-подробно обсъждане с министрите за това как да продължим напред", заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон на пресконференция след срещата, пише БГНЕС.

Тя добави, че сега ще се работи по няколко елемента - превръщането на съвместното закупуване на газ в реалност, справянето с високите цени на газа и засилването на солидарността между държавите членки.

"Ако предложеният двустепенен модел бъде договорен на Съвета през ноември, ще бъдем готови за съвместно закупуване на газ, за да запълним хранилищата след този отоплителен сезон", каза тя. "Нашето предложение включва правила по подразбиране, които ще се прилагат в случай, че няма сключено споразумение за двустранна солидарност".

ЕК измисли как да тушира газовата криза и без таван на цената на газа

Как Европа да се справи с газовата криза? Европейската комисия официално даде своите предложения какво да се прави, а в края на тази се...

"След заключенията на Европейския съвет ще продължим да разглеждаме въпроса за тавана на цената на газа, използван за производство на електроенергия, включително анализ на разходите и ползите", каза тя.

Симсон информира министрите за критичната ситуация в областта на енергетиката в Украйна и Молдова. Като припомни, че руският обстрел в Украйна е насочен срещу енергийната инфраструктура, тя призова министрите за спешна подкрепа.

Лидерите на ЕС се срещнаха миналата седмица в Брюксел, където обсъдиха начините за справяне с енергийната криза в Европа. След многочасови дебати обаче те не успяха да постигнат споразумение за поставяне на таван на природния газ. Петнадесет държави-членки на ЕС, сред които Франция, Италия, Испания и Белгия подкрепят въвеждане на таван на цените на вносния природен газ. Германия, Нидерландия, Дания и други не подкрепят тази идея.

ОЩЕ: EС ще прави анализ за временен таван за цената на газа, използван за производство на ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа