Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър зове французите към „гастрономически патриотизъм“

22 декември 2020, 13:33 часа • 1199 прочитания

Френският министър на земеделието Жулиен Денорманди призовава потребителите да купуват пресни и местни продукти и да проявяват "гастрономически патриотизъм".

Два дни преди Бъдни вечер министърът на земеделието Жулиен Денорманди изпрати апел за "гастрономически патриотизъм" тази сутрин. В изявление по радио "Франс Интер" министърът повтори призива си към французите да ядат местни и пресни продукти в подкрепа на френското земеделие.

„Това със сигурност не е достатъчно“, призна той, преди да повтори няколко пъти, че апелира за такъв „потребителски гастрономически патриотизъм“.

Със затварянето на ресторанти, свързано с кризата с COVID-19, много селскостопански сектори страдат.

„Опитваме се да донесем необходимата помощ на правилните места. Един милиард евро помощ за френското земеделие“, каза той. "За лозаро-винарския сектор например е повече от 250 млн. евро", добави той.

Секторът за пастет от угоени гъски и патици, който вече е в криза, е засегнат двойно и от птичи грип. Според министъра девет ферми са засегнати от птичи грип.

"Птичият грип не се предава на хората, няма риск от консумация на яйца, патешко месо или пиле", каза министърът на земеделието.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес