Може ли огнестрелното оръжие да се превърне в критичен разрив между Чехия и ЕС?

6120
Може ли огнестрелното оръжие да се превърне в критичен разрив между Чехия и ЕС?
Снимка: Gettyimages

Промяна в чешката конституция с оглед по-добрата защита на обикновените граждани срещу терористи – тази инициатива подхвана чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец. Идеята му е да се промени режимът на издаване на разрешителни за огнестрелно оръжие, за да може обикновените чехи да се защитават срещу ислямския тероризъм.

Въпросът сега е дали чешкият парламент ще одобри тази идея и ако това стане, какво би се случило предвид законодателството на ЕС, което би следвало да е пред което и да е национално законодателство на член на Съюза – затова и има хармонизиране на нормите съгласно паневропейския поглед на всички в Общността. Според коментар на The Washington Post обаче този ход на Хованец цели просто политически дивиденти. Причината – напредващото по законодателната процедура в ЕС предложение на Европейската комисия за ограничаване на правото да притежаваш огнестрелно оръжие. След дълги спорове и активно лобиране, точно преди Коледа беше постигнато принципно споразумение върху текста. Съгласно компромиса ще се изисква задължително медицинско уверение за психично здраве на потенциален купувач на огнестрелно оръжие и много от полуавтоматичните и автоматични оръжия ще бъдат забранени за свободна продажба, след като Брюксел искаше пълна забрана. Става въпрос за марки като АК47 ("Калашников") и AR15. Освен това няма да може да се продават пълнители с над 20 патрона, но има и изключения – например за т.нар. спортна стрелба, както и за регистрираните ловци в някои държави. Очаква се тази пролет Европейският съвет да потвърди проекторекста.

Стачка в Конгреса заради републиканците, които не искат да затегнат контрола върху оръжията

Членовете на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ отмениха съвещание, за да не бъде разглеждан законопроект, за...

Против текста се изказаха само две държави – Чехия беше срещу затягането на мерките, докато Люксембург искаше по-строги мерки.

И в момента в Чехия законът за придобиване на огнестрелно оръжие е доста лек. За да си купиш такова оръжие, трябва да имаш навършени 21 години, да има познание как се ползва оръжието, както и да нямаш криминално досие. По закон в Чехия можеш да ползваш огнестрелно оръжие за самозащита и защита на собствеността си, но трябва да е в ситуация на неизбежна самоотбрана.

Инициативата за повече огнестрелно оръжие в Чехия беше подета от чешкия президент Милош Земан, убеден евроскептик и яростен противник на меките мерки по отношение на бежанската криза. В Чехия има около 800 000 регистрирани огнестрелни оръжия и около 300 000 притежатели на огнестрелно оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна атакува, руска петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа