Молдова влезе в "режим на тревога" заради липсата на газ

1556
Молдова влезе в "режим на тревога" заради липсата на газ
Снимка: Pixabay

Комисията за извънредни ситуации на Молдова реши да въведе „режим на тревога“ в енергийния сектор заради ситуацията на газовия пазар. Това заяви вицепремиерът и министър на инфраструктурата Андрей Спину, цитиран от БГНЕС.

На 1 октомври "Газпром" удължи споразумението със страната за доставки на гориво за един месец, а цената се повиши до 790 долара за хиляда кубически метра при средногодишна ставка от 200 долара. Преговорите за сключване на дългосрочен договор продължават. Компанията Moldovagaz съобщи на 6 октомври, че потреблението на газ в Молдова временно надвишава доставките от Русия, което може да доведе до проблеми с енергийната система на страната.

Молдова се оглежда за спешна доставка на газ през Румъния

Молдовското правителство възнамерява да се споразумее с Европейския съюз за допълнителни покупки на газ през съседна Румъния поради нам...

"Въвеждането на специалния режим е необходимо, за да сме готови за всяка ситуация. Този режим е необходим, за да могат държавните институции да предприемат мерки за защита на гражданите и гарантиране на енергийната сигурност на страната", каза Спину.

Следващата стъпка на властите, ако не успеят да разрешат кризисната ситуация, може да бъде въвеждането на извънредно положение в областта на енергетиката. Правителството обаче се надява да подпише нов договор с Газпром до края на октомври.

Вицепремиерът подчерта, че кабинетът ще разработи мерки за компенсиране на жителите на страната поради повишаването на цените през студения сезон. Преди дни е взето решение за изтегляне на мазут от държавния резерв с цел намаляване на потреблението на газ, използван за отопление.

В същото време вицепремиерът не изключва от 1 ноември Кишинев да остане без споразумение с Газпром и да се окаже без никакви доставки на газ от Русия. "Искаме да сключим дългосрочен договор с "Газпром", но смятаме, че пазарната цена на газа е неприемлива за Молдова", каза той.

Евросъюзът е 90% зависим от вноса на газ

ЕС е около 90% зависим от вноса на газ, каза високопоставен представител на ЕС пред репортери. Повишаването на цените на газа повлия с...

По думите му между Молдовагаз и руската компания са съществували дългосрочни отношения на сътрудничество, които предвиждат и преференциални формули за изчисляване на цените. Властите в Молдова се надяват да преподпишат споразумението при настоящите условия.

През лятото на 2020 г. „Молдовагаз“ започна преговори с „Газпром“ за сключване на тригодишен договор за доставка на синьо гориво, но преговорите все още не са приключили. Сега Кишинев получава газа съгласно споразумение от 2008 г.

През последните седмици имаше рекордно покачване на цените на газа в световен мащаб. Експерти обясняват рязкото поскъпване на фючърсите с ниското ниво на запълване на подземните газохранилища в Европа, както и с голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа