На Червения площад показаха 24 най-нови образци бронирана техника (СНИМКИ)

3391
На Червения площад показаха 24 най-нови образци бронирана техника (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на парада на Победата на Червения площад показаха 24 най-нови образци бронирана техника, пише военната секция на руския вестник “Российская газета“.

Сред демонстрираните новости на руските оръжия са нова модификация на бойния танк Т-90, модернизираният танк Т-80ВВМ, противовъздушната артилерийска система „Деривация ПВО“ - (бронираното верижно превозно средство е разработено на шасито BMP-3 и е оборудвано с 57-мм високоскоростно оръдие, способно да унищожава не само въздушни цели, но и наземна бойна техника). В допълнение, бяха показани тежките огнестрелни системи ТОС-2, противоракетната система С-300B4 и противоракетната система „Панцир-СМ“ бяха показани за първи път пред широка аудитория. Някои от образците на тази техника вече бяха показани на специализирани изложби, но за първи път бронираните превозни средства бяха представени на масовата публика.

Ако се спрем на конкретни иновации, тогава, например, ТОС-2 „Тосочка“ е създадена, за да замени тежката огнестрелна система ТОС-1A „Слънцепек“, предаде агенция Фокус.

Новата система е монтирана на шаси с високи колела. Бронята защитава екипажа от куршуми и шрапнели. Новите ракети имат увеличен обхват на унищожаване. Пакетът с ракети е покрит от кутии с резервни части, благодарение на манипулатора екипажът може да презареди боеприпасите самостоятелно. Преди това това изискваше транспортна и товарна машина. Доставките на ТОС-2 за войските са планирани за следващата година.

Путин: Армията ще увеличи интензивността на бойната подготовка (ВИДЕО)

През следващите години въоръжените сили ще трябва да увеличат интензивността на бойната подготовка, отбеляза руският президент Владимир...

В допълнение към актуализирания радар, новите зенитно-ракетни и оръжейни системи „Панцир-СМ“ са оборудвани с нови хиперзвукови ракети.

На последния парад за пръв път те показаха нови боеприпаси с малък размер, създадени специално за борба с малки дронове и неуправляеми ракети. "Панцир-СМ" има модифицирана прицелна екипировка и 30-мм оръдия, позволяващи да се удрят, включително леко бронирани наземни цели. Комплексът е инсталиран на превозно средство K-53958 Tорнадо с 8x8 задвижване на колелата. Собственото тегло на комплекса е 43 тона. Завършването на тестовете на комплекса „Панцир-СМ“ е планирано за 2021 година.

Представена най-новата зенитна ракетна система със среден обсег С-350 „Витяз“ използва противовъздушни ракети с активна насочваща глава. Комплексът се състои от два до три радара и два пускови установки с по 12 ракети. Комплексът е способен едновременно да стреля по 16 цели, с по две ракети на всяка. Първият комплект колесна система за противовъздушна отбрана S-350 „Витяз“ вече влезе на въоръжение в армията в началото на 2020 година.

Друга открояваща се презентация е 300-милиметровата ракетна система за залпов огън (РСЗО) „Торнадо-С“. Появата на наследника на „Смерч“ се пазеше в тайна до сегашния парад. Новият РСЗО има 12 водача за 300 мм ракети с максимален обхват до 100 километра. Може да се изстрелят, както едновременно, така и единични неуправляеми ракети. В допълнение, РСЗО може да стреля с коректируеми реактивни снаряди с осколочно-фугасна част.

За първи път беше показана и машината на системата за дистанционно миниране ISDM. Реактивната остановка разхвърля мини от ново поколение на разстояние до 15 километра. Благодарение на сателитното позициониране и автоматичното управление, мините се поставят точно на определеното място.

Отложиха парада за Деня на победата в Москва

Заради обявените извънредни мерки във връзка с пандемията от коронавирус руският президент Владимир Путин отложи парада за Деня на побе...

Превозното средство за дистанционно разчистване на мини „Листва“ се появи в парка на стратегическите ракетни сили през 2017 г., но участва в парада за първи път. Машината е предназначена за неутрализиране на експлозивни устройства по маршрута на мобилните пускови установки с ракети. Намира и почиства мини без детонация, но за всеки случай има сапьори в екипажа.

Най-зрелищната новост е летящият брониран автомобил „Тайфун“, който може да бъде спуснат с парашут. Бронираното превозно средство, защитено от стрелково оръжие и мини, е оборудвано с боен модул с 30-милиметрово бързострелно оръдие и картечница. Модулът се управлява дистанционно.

Чуждестранната преса вече обърна внимание на показаните новости на военната техника. По-конкретно, те се интересуваха от балистичната хиперзвукова ракета въздух-земя "Кинжал", чиято скорост надвишава скоростта на звука с 10 пъти. Над Червения площад тези нови системи бяха пренесени от самолети МиГ-31К. Според военния експерт Игор Коротченко "Кинжалите" имат огромен потенциал, тъй като ракетите могат удрят както в подвижни, така и в неподвижни цели. Този комплекс е приет на въоръжение миналата година. В момента той вече е в експлоатация в Южния военен окръг. Струва си да се отбележи, че средства за прихващане на „Кинжал“ засега просто не съществуват.

Игор Коротченко също отбеляза и системата „ТОР-2“, благодарение на която руските военни успяват надеждно да защитят базата „Хмеймим“ в Сирия. Благодарение на този комплекс са свалени повече от четири дузини дронове на терористите.

Вижте кадри от парада в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа