На извънредното заседание на СС на ООН за Скрипал - много обвинения, без конкретни заплахи

3548
На извънредното заседание на СС на ООН за Скрипал - много обвинения, без конкретни заплахи
Снимка: Getty Images/Guliver

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Великобритания и САЩ категорично се обединиха около позицията, че Русия стои зад атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, като на практика САЩ използва по-остри думи по адрес на Русия. Същевременно Русия отвърна с категоричен тон, че не приема ултиматуми и е готова да сътрудничи, но само в рамките, които установява Конвенцията за химическите оръжия на ООН.

Британската позиция

Русия: Изявленията на Тереза Мей по случая "Скрипал" са груба провокация

Русия оценява заявленията на британския премиер Тереза Мей по случая около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал като бе...

Според Великобритания, нервно-паралитичното вещество "Новичок" не е било включено от Русия в списъка с химически оръжия, за които Москва е поела ангажимент пред ООН да бъдат унищожени. Беше припомнено и, че много от включените за унищожение оръжия са били унищожени, според Русия, но далеч след поставения краен срок – до 10 години по-късно.

Същевременно британският представител Джонатан Алън подчерта, че Великобритания не е прибързала да прави заключения кой стои зад атентата срещу Сергей Скрипал, но и посочи, че Москва не е отговорила на британското искане да даде информация относно "Новичок". "Великобритания няма нищо против руския народ, но се противопоставяме на руското правителство и методите му за управление", каза Алън.

Съгласно изискванията на ООН нямаме задължение да даваме каквито и да е проби на Русия, уточни Алън. Той настоя за бърз конкретен отговор от страна на Русия, защото руската тактика е "отлагай, отлагай, отлагай".

Защитата на Русия

Считаме за абсолютно неприемливо обвинението на британския премиер Тереза Мей, че Русия стои зад покушението, обявиха от Москва по време на заседанието и посъветваха Лондон първо да търси виновника на британска територия, след като атентатът е станал там. Изрично беше изтъкнат ултимативният тон на Мей, с който тя поиска обяснения за "Новичок" от Москва и, че Русия никога не си позволява да говори така. Русия видя в думите на Мей „заплаха за суверенна държава” и се оплака, че е "исторически" фактът, че Лондон не е представил проба на Русия от веществото, с което е отровен Скрипал. "Искаме доказателство за следа, която да води към Русия що се отнася до атентата", обяви руският представител Василий Небензя в прав текст.

Създателят на „Новичок" се извини на Скрипал

Химикът Вил Мирзаянов, който се смята за един от създателите на бойното отровно вещество „Новичок”, заяви, че му се иска ...

Истинските експерти що се отнася до химическите оръжия са в Хага и Великобритания се страхува да пренесе въпроса там, защото се плаши от истинска и професионална дискусия, смята Русия. "Няма научна разработка на отрова на име "Новичок". Руската федерация спря разработките си в областта на химическите оръжия през 1992 година, унищожи всички запаси и това е потвърдено. До днешна дата обаче САЩ не са сторили същото", заяви Небензя, като припомни, че през 70-те години на миналия век много държави по света са разработвали химически оръжия, например VX.

За да може британските власти да говорят, че използваното вещество в покушението срещу Скрипал е "Новичок", те трябва да имат "контролен стандарт" за сравнение, както и формула, и проба. "Живеем в невероятни времена", завърши руският представител, който призова Великобритания "да се откаже от имперските си практики от XIX век" и добави, че британският ултиматум ще бъде игнориран и че "Русия няма от какво да се страхува какво да крие". "Готови сме да сътрудничим, но Великобритания ни постави ултиматум, а не действа съгласно Конвенцията за химическите оръжия", каза още Небензя.

Реакции

Представителят на Съединените щати Ники Хейли твърдо подкрепи британската позиция – че Русия стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и заяви, че Солсбъри няма да е последното място, където се използва химическо оръжие - в бъдеще застрашени са и големи западни градове, като Ню Йорк. "Винаги, когато нашите британски приятели са изправени пред препятствие, ще ги подкрепяме", заяви Хейли. Тя добави, че Русия се оплаква от постоянните критики по неин адрес в Съвета за сигурност, но уточни, че критиките ще спрат, когато руското правителство престане да убива - например деца в Сирия.

Пълно доверие в заключенията, които ще направи и прави британското разследване, изрази и френският представител Франсоа Делатре. Той обаче се въздържа да посочва по име Русия, а наблегна на факта, че използване на химически оръжия, особено в Сирия, но също и в Азия, и в Европа, не може да бъде толерирано.

Великобритания гони 23 руски дипломати, бивш руски агент знаел за покушението срещу Скрипал

Великобритания гони 23 дипломати в отговор на покушението над бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви министър-...

Полша пък посочи, че атаката срещу Скрипал е първата такава, при която е използвано химическо оръжие в Европа от Втората световна война насам. Варшава призова Русия да отговори на британските искания за разяснения относно "Новичок" и да сътрудничи.

Швеция припомни, че "Новичок" е била разработена от Русия и е наследство, което е приела Руската федерация. "Тези жестоки и незаконни оръжия нямат място на света", беше шведското заключение.

Китай, Перу и Етиопия поискаха независимо разследване на случая със Скрипал – в рамките на Организацията за забрана на химическите оръжия към ООН, като в позициите беше изтъкнато, че използването на химическо оръжие е абсолютно неприемливо, но Пекин не се включи с изрично мнение по въпроса за употребата на химически оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа