Над 28 милиона отменени операции в света заради коронавируса

3048
Над 28 милиона отменени операции в света заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Около 28,4 милиона планирани операции предстои да бъдат отменени или отложени в световен мащаб поради новата пандемия от коронавирус, според ново изследване, предупреждаващо, че огромните изоставания рискуват "потенциално пагубни" последици за пациентите и здравните системи.

Изследването, публикувано тази седмица в британския Журнал за хирургия, моделира очаквания брой операции, които предстои да бъдат отложени в 190 страни по време на 12-седмичен пик на COVID-19.

ЕП: 2 трилиона евро трябват на ЕС за възстановяване от коронавируса

Европейският парламент(ЕП) прие днес резолюция за дългосрочния бюджет на Европейския съюз(ЕС) и средствата, необходими за справяне с кр...

Болниците в държави, които се борят с големи огнища на коронавирус, отлагат повечето неотложни процедури, за да се избегне риск за пациентите, недостиг на персонала и на ресурси за реакция на вируса.

Изследователите от COVIDSurg Collaborative, мрежа за обмен на информация от хирурзи и анестезиолози в 77 държави, изчислиха, че около 2,4 милиона операции предстои да бъдат отменени седмично през периода, или общо 28,4 милиона.

Те призоваха правителствата спешно да разработят планове за възстановяване, за да избегнат изоставането на операциите и да се подготвят за евентуални допълнителни вълни от заразяване с COVID-19.

"Отмяната на хирургични операции в такъв мащаб ще има значително въздействие върху пациентите и кумулативни, потенциално пагубни последици за здравните системи в световен мащаб", казват авторите. „Отлагането на чувствителни операции, като наложителните при рак или операции за трансплантация, може да доведе до влошаване на здравето, влошаване на качеството на живот и ненужна смърт“.

В световен мащаб около 82 % от доброкачествените операции, 38% от операциите при рак и около една четвърт от планираните цезарови сечения са пред отмяна или отлагане, установи проучването.

Wallstreet отново се срина заради напрежението между САЩ и Китай

Акциите на Wallstreet паднаха при отварянето на борсата днес след слабите продажби на дребно в САЩ и действията срещу китайския те...

Според него ще отнеме средно 45 седмици, за да се изчисти изоставането и то ако страните увеличат нормалния си хирургичен обем с 20%.

Изследователите използват данни от проучвания на специалисти в 359 болници в 71 страни, както и информация за нормалните проценти на операция, за да моделират вероятния ефект в 190 страни.

Тяхната оценка, че пика на инфекцията ще продължи около 12 седмици, се основава на опита на китайската провинция Хубей, където се появи вируса, предава АФП, цитирани от БГНЕС.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Орбан се разделя с коронавирусните си правомощия

Унгарският премиер Виктор Орбан сигнализира за прекратяване на противоречивите антикоронавирусни правомощия, за които критиците казаха,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа