Надписи на сръбски върху оръжието на атентатора от Нова Зеландия (СНИМКИ)

7455
Надписи на сръбски върху оръжието на атентатора от Нова Зеландия (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Надписи на сръбски език има върху оръжията на австралийския терорист Брентън Тарант, който участва в атаката срещу джамиите в Нова Зеландия. Върху част от оръжията има надписи и на немски език, предаде БГНЕС.

Нараства броят на жертвите от атентатите в Нова Зеландия

По последни данни са загинали 49 души, а други 40 са ранени и откарани в местни болници след атентатите в Крайстчърч, Нова Зеландия.&nb...

Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389 г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

По-притеснителни обаче са други надписи - за най-важната битка в руско-турската освободителна война – тази на Шипка, за битката при Булаир, в която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия, както и името на Фружин и братовчед му Константин II Асен – синовете на цар Иван Шишман и на цар Иван Срацимир, които 8 години след падането на България под османско иго опитват да вдигнат въстание срещу Османската империя, но неуспешно.

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

"Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща. Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!"

Няма загинали български граждани при атаката в Нова Зеландия

Към 9.30 часа няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщиха от Министерството на външните работи....

Тарант пише също: "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция." В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com