Напълно унищожен, но превзет: Защо Мариупол е толкова важен за Русия?

26724
Напълно унищожен, но превзет: Защо Мариупол е толкова важен за Русия?
Снимка: Getty Images

Мариупол е най-тежко бомбардираният и вече почти напълно заличен от лицето на земята украински град месец след началото на войната в Украйна. Снимките на ранени и убити деца, осеяните с трупове на цивилни улици, масовите гробове за жертвите се превърнаха в символ на мъченичеството на Украйна, изправена пред агресията на Кремъл.

Упоритостта, с която Москва иска да превземе пристанищния град на Азовско море, говори колко стратегически важен е той за Русия, посочва Би Би Си, цитирана от 24 часа. От британската медия изтъкват четири основни причини за залога, който Мариупол представлява за Русия.

20 дни в ада: Разказът на журналистите, снимали до последно трагедията в Мариупол

Те бяха единствените двама международни журналисти, предавали от обсадения Мариупол. Операторът Мстислав Чернов и фотографът Евгений Ма...

Сухопътен коридор между Донбас и Крим

Географски градът заема само една малка част от картата, но сега упорито стои пред руските сили, пристигнали от Кримския полуостров. Те атакуват на североизток, за да се обединят със своите подразделения и сепаратистите в района на Донбас в Източна Украйна. Според военни експерти превземането на Мариупол е ключово за целите на руската инвазия. Когато Русия приключи успешно тази битка, тя ще си е осигурила сухопътен мост с Крим и ще гледа на това като на най-големия стратегически успех, обясняват те.

Ако пристанището бъде превзето, Москва ще получи пълен контрол върху над 80% от украинския черноморски бряг, откъсвайки по този начин страната от морската търговия и поставяйки я в изолация от света. Яростната съпротива на украинците обаче принуди Русия да съсредоточи големи сили в района. Невъзможността да бъде бързо превзет градът накара руското командване да пристъпи към тактика на средновековна обсада във версия от XXI век, коментира британската медия.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Настъпващите войски засипаха Мариупол с артилерия и ракети, сривайки 90% от града. Беше прекъснат достъпът до електричество, отопление, прясна вода, храна и лекарства – така умишлено бе предизвикана хуманитарна катастрофа, като Москва обвини Украйна заради отказа градът да се предаде в 5 часа в понеделник. Киев пък отвърна, че Русия опитва да превземе Мариупол, като го обрича на глад. За да постигне целта си, руската армия засилва все повече бомбардировките, като не прави разлика между въоръжените защитници и останалите все още в града около 100 000 беззащитни цивилни. Превземе ли го, Русия ще може да пренасочи около 6000 войници към други стратегически направления - на североизток за засилване на редовните военни части, които воюват заедно със сепаратистите в Донбас; на запад към Одеса – последното голямо украинско селище на Черно море и на северозапад към Днипро.

Зеленски: 100 000 души са блокирани в нечовешки условия без храна и вода в Мариупол (ВИДЕО)

"Към днешна дата в Мариупол има около 100 000 души в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложен...

Задушаване на украинската икономика

Мариупол дълго време бе стратегически важно търговско пристанище на Азовско море, което чрез Керченския проток е свързано с Черно море. Оттам минава огромна част от украинския износ на желязо и стомана. През него се изнасят и основните количества царевица и въглища към Близкия изток и към други пазари.

В продължение на 8 години, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., градът бе притиснат между руските сили на полуострова и прокремълските сепаратисти в самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск. Загубата на Мариупол ще е огромен удар по това, което е останало от украинската икономика.

Възможност за пропаганда

Украинци се готвят да се евакуират от Мариупол. Мариупол е дом на украинските милиции, известни като бригада “Азов”. Тя включва крайнодесни националисти. Именно с тях Путин оправдаваше началото на операцията “за денацификация на Украйна”. Макар бойците от това подразделение да представляват малка част от украинците, които се бият в района, това ще е много удобна възможност за пропаганда, чрез която Москва ще опита да убеди собственото си население, че войските ѝ са изпратени, за да прочистят Украйна от неонацистите. В случай че успее да залови живи достатъчен брой от членовете на бригада “Азов”, Кремъл се очаква да организира парад на пленниците, за да дискредитира Украйна и правителството ѝ.

Москва удари Мариупол с вакумни бомби: Руските жертви са около 10 000 (ВИДЕО)

Най-малко осем души загинаха при атентата в търговски център в северозападен Киев. 10-етажната сграда е напълно разрушена при взрива. Р...

Голямо морално отражение

Завземането на Мариупол ще е с голямо психологическо отражение и за двете воюващи страни. Кремъл ще може да покаже чрез медиите под негов контрол, че напредва и постига успехи на бойното поле. За президента Владимир Путин, за когото очевидно тази война е много лична, това ще има и историческо значение. Той гледа на украинското черноморско крайбрежие като на Новорусия – руска земя от времето на империята през XVIII век. Господарят на Кремъл иска да вдъхне живот на тази концепция, да “освободи руснаците от тиранията на прозападното правителство в Киев”, а в момента, изглежда, Мариупол е основната пречка за постигането на тази мечта.

За украинците загубата на града ще е болезнен удар – не само военно и икономически – но и за психиката на хората, които се бият, защитавайки страната си. Мариупол ще е първото голямо населено място след Херсон, което би паднало в ръцете на руснаците, при това неговото стратегическо значение е несравнимо. Градът все още се отбранява стоически, но цената, която плаща, е жестока. Той лежи в развалини като Грозни и Алепо, също превърнати в мъртва зона от руските ракети. Посланието към другите съпротивляващи се градове е ясно – ако упорствате като Мариупол, ви очаква същата участ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа