Наричат го "Летящият Чернобил? Какво е "Буревестник" - едно опасно, страшно оръжие в ръцете на Путин

10729
Наричат го "Летящият Чернобил? Какво е "Буревестник" - едно опасно, страшно оръжие в ръцете на Путин
Снимка: принтскрийн/YouTube/Телеканал Хабар 24

Чудовищната нова руска ракета "Буревестник" е била успешно изпитана в Арктика, или поне така твърдят руските държавни медии. Тя има ядрен двигател, обхватът ѝ е 25 000 километра, а и може да се задържи във въздуха в продължение на седмици. Заради някои сериозни нейни технически недостатъци обаче западните експерти остават скептични към оръжието на Москва, пише германската медийна мрежа РНД.

Крие опасност дори в тестовата си фаза

Натовските страни очакваха от седмици Владимир Путин да изпробва новия тип оръжие на остров Новая земля. Безпилотният летящ обект е първият в света, който се движи с ядрена енергия. Смята се, че малък реактор на борда може да осигурява необходимото гориво в течение на седмици.

Още: Руският елит ще плати с живота си за идващата катастрофа в Украйна: Прогнозата на Гиркин

Именно типът задвижване буди тревога, отбелязва РНД - дори руснаците да решат да не изстрелват новата система с ядрена бойна глава, много хора се страхуват от ядрена катастрофа с "Буревестник" заради реактора на борда му. Наблюдателите вече от пет години предупреждават за вероятността от появата на "летящ Чернобил". Нито една предишна оръжейна система не е била толкова опасна дори в тестовата си фаза, посочва РНД.

Путин, естествено, не обръща внимание на подобни тревоги. Миналата седмица руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че "последният тест" на новата крилата ракета "Буревестник" е бил "успешно завършен".

Тест или политическо послание?

Чрез шпионаж в продължение на години многократно са били наблюдавани сериозни технически недостатъци на новото руско оръжие. Заради това не може да се очаква бързото му разполагане, например в Украйна, прогнозира РНД. Очевидно руският президент в момента иска да изпрати политически сигнал, посочва авторът на статията Матиас Кох.

Още: Украинското разузнаване: Русия е предала на Хамас пленени оръжия от Украйна

РНД пише, че руските арктически региони подхождат отлично за вероятната демонстрация на ядрени мускули. Остров Новая Земля, който е с размерите на Португалия, е почти необитаем. Още по съветско време руските военни са провеждали там операции и многократно са тествали ядрени оръжия. Опитите са били подземни, подводни и в атмосферата. На 30-и октомври 1961 година Русия взриви на острова най-мощната водородна бомба в историята на света - "Цар Бомба".

Оттогава Русия напълно е отписала "ядрения остров", коментира РНД. За политическото ръководство в далечна Москва фактът, че радиацията на острова често достига опасно високи нива, е без значение. Днес островът се използва и за съхраняването на радиоактивни отпадъци от атомни електроцентрали и подводници.

Между Джеймс Бонд и апокалипсиса

Предишният тест на "Буревестник" е от 2019-а година, когато крилатата ракета падна в морето след кратък полет, припомня "Фокус". Преди четири години при изпитание на оръжието избухна експлозия, при която загинаха няколко души. Сред жертвите имаше и руски инженери. Радиационните нива в градовете наоколо се повишиха обезпокоително.

Още: Подоляк: Има ли още някой неразбрал, че в Украйна и Израел се води една и съща война?

Между 2017-а и 2019-а година Русия е осъществила 13 теста на крилатата ракета с ядрен двигател. Всичките обаче са неуспешни, а някои от изпитанията приключват само след секунди, пише "Ню Йорк таймс". При сравнително най-успешния тест за последните години руската крилата ракета пада в морето само след две минути във въздуха. При друг опит ядреният реактор не успя да се активира и "Буревестник" се разби само на няколко километра от полигона.

Но Путин не се отказа. Ако "Скайфол" (името, дадено на "Буревестник" от НАТО - б. ред.) наистина сработи, балансът на силите в глобалния сблъсък с Алианса би се променил в полза на Русия, пише Матиас Кох. Новата крилата ракета трудно би могла да бъде спряна, дори от най-модерните системи за противовъздушна отбрана. Тя е в състояние да се движи по напълно непредсказуем начин и да достига целите си от много ниска височина.

 

Източник: Дойче веле

Още: Руски опасения: Украйна готви десант на Днепър. Русия се готви за война с Прибалтика (ВИДЕО)

Буданов: Три пъти правихме неуспешни опити да освободим АЕЦ Запорожие

Русия погреба петима загинали учени, без да казва официално дали ядрена ракета не ги уби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа