Населението на Германия нараства благодарение на имиграцията

26525
Населението на Германия нараства благодарение на имиграцията
Снимка: Getty Images / Guliver

Населението на Германия се е увеличило миналата година благодарение на най-големия приток на имигранти от две десетилетия насам, главно от ударени от кризата държави в Европа, показват оповестени днес официални данни, предаде БГНЕС.

Съобщението идва на фона на разискванията в германското правителство дали страната се нуждае от нови мерки за справяне с имиграцията от бедните държави членки на ЕС Румъния и България след отмяната на ограниченията за достъп до трудовия пазар на 1 януари.

Данните на федералната статистическа служба Дестатис показват, че броят на хората, живеещи в Германия, е нараснал до 80,8 милиона души през 2013 г. спрямо 80,5 милиона през 2013 г. Това е третото увеличение в последните три години. "Отново високото ниво на нетна имиграция компенсира липсата на раждания", съобщи Дестатис в комюнике.

Разликата между броя на новодошлите и живеещите в страната е надхвърлила 400 000 за първи път от 20 години благодарение до голяма степен на многобройната имиграция от изпадналите в затруднение икономики в Южна и Източна Европа. През 1993 г. разликата беше 462 000 души. Броят на ражданията в Германия достигна 675 000 – 695 000 души, а броят на починалите е достигнал между 885 000 и 905 000 души, сочат неокончателните официални данни.

Без имиграцията населението е щяло да се свие с повече от 200 000 души. Канцлерката Ангела Меркел определи бързо застаряващото население на Германия и ниската раждаемост като най-голямото дългосрочно предизвикателство пред страната и призна, че повече имигранти ще са от ключово значение за запазването на бурния темп на развитие на икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа