"Не искахме да сваляме правителството": Първи коментар на Пригожин след бунта

3464
"Не искахме да сваляме правителството": Първи коментар на Пригожин след бунта
Снимка: принтскрийн/YouTube/Арт видео

„Не искахме да сваляме правителството“. Това каза Евгений Пригожин след еднодневния бунт на „Вагнер“ в Русия. Лидерът на частната военна компания заяви, че целта е била да се регистрира протест срещу неефективното водене на войната в Украйна, а не да се сваля правителството в Москва. Това е първи коментар на лидера на наемниците след еднодневния бунт на Вагнер. В записа Пригожин не разкри къде се намира.

В събота войниците на „Вагнер“ стигнаха почти до Москва, когато внезапно бяха отзовани от своя лидер. Той прие условия за деескалация на напрежението след преговори с Александър Лукашенко.

"Не съм сигурен, че човек като Пригожин с ядрени копчета в ръцете си, би бил по-добре от Путин"

"Не съм сигурен, че един човек като Пригожин с ядрени копчета в ръцете си, би бил по-добре от Путин?". Това заяви в Студио Actualno е ...

Не показахме агресия, но бяхме ударени от ракети и хеликоптери. Оттеглихме се, за да избегнем проливане на кръв от руски войници, каза Пригожин в своето изявление. Той допълни, че съжалява, че е трябвало да ударят руската авиация. По думите му „походът“ е показал сериозни проблеми със сигурността в Русия.

Шефът на наемниците призна, че неговите войски са убили руски летци по време на тяхното въстание, като каза, че те „съжаляват, че от тях се изисква да нанасят удари срещу самолети, но те удряха нашите сили с бомби и ракетни удари“.

Пригожин също така твърди, че движението на войските му в Русия е „майсторски клас” и че именно по този начин Москва е трябвало да извърши нахлуването си в Украйна на 24 февруари. 

Говорейки за условията на сделката с Кремъл, за която се съобщава, че е сключена, за да спре бунта на "Вагнер", Пригожин твърди, че групата е била „категорично против решението да спре съществуването на "Вагнер" на 1 юли 2023 г. и да я включи в министерството на отбраната".

Пригожин се е оттеглил заради заплаха към семейството му, твърди The Telegraph

Руските разузнавателни служби са заплашили да навредят на семейството на Евгений Пригожин, след което той е решил да отмени настъпление...

Командирите отказаха да приемат искането за подписване на договори с руското министерство на отбраната, добавя той. В замяна на това той твърди, че около 30 от хората му „са били убити от руски атаки“.

Пригожин също така казва, че беларуският лидер Александър Лукашенко е изиграл роля в сделката, заявявайки, че той е „подал ръка и е предложил да намери начини "Вагнер" да продължи работата си законно“ – без да дава повече подробности. Според него походът му към Москва в събота е разкрил "най-сериозни проблеми със сигурността в цялата страна", твърдейки, че неговите части са успели да блокират "всички" руски военни части и летища по пътя им. Той отбеляза, че наемническата група е имала подкрепа в градовете, през които е преминала по време на краткотрайния си бунт. Пригожин е убеден, че ако "Вагнер" бяха извършили първата атака в Украйна, "специалната военна операция" е щяла да приключи много по-рано.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа