Не искаш да имаш дългове и борчове цял живот: В Русия тласкат към армията

6902
Не искаш да имаш дългове и борчове цял живот: В Русия тласкат към армията
Снимка: Getty Images

Как да се отървеш от дългове, ако дължиш нещо на някого в Русия? Влизай в армията – това е посланието и от страна на съдебните изпълнители към длъжници в Руската федерация. Ако не си си платил сметката за тока, водата, ако си пропуснал вноска или две-три-четири за лизинга на колата, ако си се разсеял "известно време" с вноските по ипотеката и няма как да си излекуваш деменцията – влизай в армията. Докато си част от "специалната военна операция" (бел. ред. - така нарича войната в Украйна режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин), си недосегаем за дългове. А ако оживееш, може даже да ги изплатиш с възнаграждението – ако обаче умреш, не е много сигурно, че близките ти ще получат обещаната ти военна заплата и премии, но е сигурно, че дълговете ти ще се стоварят върху тях. Разбира се, има и още една надежда – Путин да ти ги опрости, посмъртно или не.

Това е само откъс от пространен материал на "Новая газета" - руско издание, което беше принудено да емигрира от Руската федерация, след като беше заклеймено за чужестранен агент.

Още: Каръци: 12 руски морски пехотинци загинаха след като си запалиха огън и в него се търкулна снаряд

Кървави пари, добър живот

СНИМКА: Getty Images

Според оценката на изданието, най-високи заплати в Русия днес има в армията – с малки изключения възнаграждението е по-голямо ако си високопоставен чиновник или мениджър например в IT сферата. А когато отворите уебсайта на Федералната служба за съдебни изпълнители на Русия, първото нещо, което виждате, е съобщение за спиране на всички изпълнителни производства (с изключение на задължения за издръжка) по отношение на длъжници, подписали договор с руското военно министерство да отиват на война в Украйна. Принудителните мерки за събиране на задължения не се прилагат към всички такива длъжници. С други думи – на първо място е дългът пред "родината", другото може да почака.

В материала е разказана история на рускиня от Красноярск – тя има 800 000 рубли дълг към банка и за да го плати, съдебни изпълнители ѝ предлагат да се запише в армията. Жената има две деца и никакво по-специално образование – съответно и отказва.

Върнал се жив от Украйна, 53-годишният Михаил К. споделя, че получил 3 000 000 рубли, защото бил ранен в крака и имал сътресение, а отделно взема по 200 000 рубли месечно като войник. Платих си всички дългове, скоро пак заминавам за Украйна, но вече без да връщам заеми, казва той.

Опростяват се дългове, временно или постоянно, на престъпници, които са осъдени от съда да заплатят материални или морални щети на жертвите. Затворници, които са подписали договори с ЧВК Вагнер, а след това и с руското военно министерство, се връщат обратно след служба. Те бяха помилвани от Путин и са чисти пред закона. Но къде отиват задълженията им да плащат на жертвите? Съдия-изпълнителите не изискват връщане на тези задължения, докато тече войната, добавя "Новая газета" в материала си: Путин помилва втори канибал за участието му във войната срещу Украйна (СНИМКИ)

Още: Предаваш се на украинската армия - престъпник си: В Русия действат за такъв закон

Доброволци по документи

СНИМКА: Getty Images

В друго опозиционно руско издание "Идел Реалии" има материал, в който доброволец във формированието "БАРС-13" на име Сергей разказва как отделните административни единици на Руската федерация изпълняват квоти за набор на доброволци. И понеже желаещите не извират така да се каже, следват документални трикове – някои от доброволците не се пращат веднага в Украйна като има възможност да става през други канали, не тези на съответната административна единица, обаче не се случва и така отчетността се манипулира. Отделно има търговия с доброволци – някои региони не могат да си изпълнят квотите и "купуват" доброволци от други региони, които си имат в резерв.

"Властите не ротират войници, защото без обявяване на нова вълна на мобилизация е невъзможно да се заменят вече наборни граждани. Обявяването на мобилизация преди избори (президентските избори в Русия са през март, 2024 година) е кощунство - затова през есента в Русия започна активно набиране на доброволци", обобщава изданието защо картинката е такава.

Събирачите на дългове в САЩ ще търсят длъжници в социалните мрежи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа